Súlyosabb a probléma az Apple Store-ban mint elsőre hitték

2015. szeptember 24.
7991
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Sokkal több vírusprogrammal fertőzött program van az Apple hivatalos mobilos alkalmazásboltjában, mint az azt eredeti jelentések alapján sejteni lehetett - állítják biztonsági szakértők.

A korábban emlegetett néhány tucat helyett ugyanis valójában több ezer olyan iPhone-ra és iPad-re letölthető szoftver lehet az App Store-ban, ami valamilyen kártevőt is tartalmaz.

Egy másik biztonsági cég időközben elkészített felmérése szerint azonban a korábban emlegetettnél mintegy százszor több: közel 4000 app lehet az App Store-ban, ami a szóban forgó XcodeGhost támadókódot tartalmazza. Ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy teljesen hatástalannak bizonyult az Apple alkalmazásboltjának minden védelmi vonala, ami ezektől lett volna hivatott azt és a felhasználókat megvédeni - ha egyáltalán tényleg léteztek ilyen célú ellenőrzések.

Az egyetlen pozitív fejlemény, hogy időközben már sikerült lekapcsolni azokat a szervereket, amiken keresztül a veszélyes kártevőket távirányítani lehetett volna. Így bár eredeti készítőik elvesztették a globális vezérlést a fertőzött iPhone-ok és iPad-ek felett, ugyanakkor helyileg azok továbbra is sebezhetők maradhatnak lokális manipulációval szemben.

Az még nem egyértelmű, hogy a szóban forgó, fertőzött appokat összesen hány Apple-eszközre töltötték le, de ezek száma akár a tízmilliós nagyságrendet is elérheti.

Az eset újabb bizonyítéka annak, hogy az Apple platformjai nem csak, hogy nem tekinthetők biztonságosabbnak és ellenállóbbnak a digitális kártevőkkel szemben, mint konkurenseik, de valójában az előbbit sújkolni próbáló hamis marketing és az ebből eredően kialakuló szintén hamis biztonságérzet miatt a velük dolgozó felhasználók még sokkal inkább kitettek a vírusoknak és kémprogramoknak.

Továbbá kár mutogatni egymásra (Android, iOS, Windows Phone), mert aki egy kicsit is olvas és informálódik az tudja, hogy jelenleg a biztonsági listát a Windows Phone vezeti. Az Apple ennyi pénzért nem hogy nem ad jobb telefont, de a rendszer is legalább annyira támadható mint az Android. Érdemes valamilyen biztonsági alkalmazást használni a készüléken. Már akinek fontos az adatvédelem és félretudja tenni az "Apple büszkeségét".
nincs még hozzászólás