Steven Spielberg változtatásokat javasol az Oscar-gálára a Netflix ellen

2019. március 03.
4.9521
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Miután az idei Oscar-gálán a Netflixre került Roma három díjat is hazavitt, Steven Spielbergnél valami roppant mód elkattant, merthogy szerinte nincs rendben az, hogy mindössze pár hétnyi mozis forgalmazással felkerülhet egy mozgókép az Oscar-jelöltek listájára.

A rendező hamarosan előáll egy javaslattal az Akadémia vezetői tanácsa számára, mely ezen hivatott változtatni, bár az még nem tiszta, hogy mi is ez az ötlet, de a probléma ezzel az egésszel ott van, hogy Spielberg pont, hogy üzleti oldalról közelíti meg a filmek díjazását, mintsem az alapján, hogy valójában milyen minőséget képvisel egy adott alkotás.

Hiszen gondoljunk bele: ha készül egy zseniális mestermű, ami végül a Netflixhez kerül, és mozikba mindössze pár hétig látható, az miért nem jogosult egy a legjobb filmnek járó díjra? Bárhogyan is, Spielberg ezzel gyakorlatilag jó barátja, Martin Scorsese ellen fordul, mivelhogy következő nagy dobása, a The Irishman a Netflixre kerül fel.

Az már csak hab a tortán, hogy a streaming óriás nem zárkózik el a mozis forgalmazástól, illetve olyan kreatív szabadságot nyújtanak olykor alkotóknak, melyet más stúdió nem ad meg nekik. Főleg annak tükrében furcsa Spielberg kirohanása, hogy pont a Zöld könyv vitte el a legjobb filmnek járó Oscart, miután több szakmabeli is azzal vádolja a Netflixet, hogy akár 50 millió dollárt is képesek eltapsolni egy Oscar-kampányra, viszont a Zöld könyv úgy tudta elvinni ezt a díjat, hogy a Universal mindössze 5 millió dollárt áldozott a kampányra.

Spielberg egyébiránt nem egyedül panaszkodik emiatt, merthogy már több stúdió is felemelte a streaming óriás ellen a hangját, főleg miután ennyire jelentős szerepet játszott a Roma a díjszezonban. Szerintük a probléma tárgyát képzi továbbá az is, hogy a Netflix nem tiszteli a 90 napos időközt, aminek el kell telnie a mozis forgalmazás és a digitális/fizikai disztribúció között, és hogy nem közölnek bevételi adatokat.

Továbbá eme felháborodás ellen Ava DuVernay, Oscar-jelölt rendezőnő is felszólalt, miszerint az Akadémia vezetői tanácsán nem szabadna átlag filmesnek tartózkodnia (gondol itt Spielbergre), ugyanakkor ha így történik, akkor reméli, hogy lesz pár olyan filmkészítő a teremben, aki ellenvéleményt képvisel.


6 hozzászólás

Fikarc

10 hónapja, 3 napja

Fene tudja, szerintem igaza is van meg nincs is.

válasz erre

Levi87

10 hónapja, 3 napja

Teljesen igaza van. A tévének ott a Golden Globe meg az Emmy. Az Oscar más kategória.

válasz erre

Direktor

10 hónapja, 4 napja

Igaza van bakker, legközelebb mi lesz, RTL Klub sorozat is indulhat vagy mi a tököm?

válasz erre

rDAVE

10 hónapja, 4 napja

Most vagy túl öreg vagy túl sznob a változáshoz, bár engem aztán nem érdekel az Oscar. Viszont Spielberg nagy örömére ma megnézem a három oscarra is jelölt netflixes The Ballad of Buster Scruggs-t.

válasz erre

CharlieFirpo

10 hónapja, 4 napja

Az Oscar a mozifilmekről szól, nem a tévéfilmekről. Tehát igaza van.

válasz erre

betyár

10 hónapja, 4 napja

Valahol egyébként igaza van, bár én az egész Oscar díjazással nem értek egyet. Blockbuster filmek kb sosem kapnak díjat, meg a jó vígjátékok sem. Csak a dráma állandóan.
Én pl egy olyan filmnek sem adnék oscart, amit már vagy 100szor feldolgoztak (csillag születik)...

válasz erre