Stephen Elop vs. Világ

2013. szeptember 25.
9711
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Amikor Stephen Elop (mostantól csak SE) a Nokia élére került, mindenkinek nyilván valóvá vált, hogy egy ügynök szerepét fogja betölteni.

A Microsoft amikor kihúzta a Nokiát a bajból, akkor mindenképp az volt a kikötése, hogy egy általa meghatározott ember kerüljön az élére. Ennek már jó pár éve, és a Nokia rajongók, felhasználók, dolgozok azt vették észre, hogy az egykori telefongyártás ékköve elindult a lejtőn lefelé. Utólag már kár azon vitatkozni, hogy a Nokiát kihúzta-e volna a bajból, ha Android rendszerre áll át és nem erőlteti a Symbiant. Ezt már soha nem tudjuk meg.

Néztük és olvastuk, ahogy a Nokia hullámzó teljesítményt mutatott. A Meego rendszer gyártása félbeszakadt és a Microsoft érkezésével, már szikrányi esély sem volt arra, hogy valaha még találkozunk Meego alapú Nokia telefonnal.  Megkezdődtek a Lumiák forgalmazása, amelyek Windows Phone operációs rendszerrel voltak felvértezve. Az első pár hónapban s évben nem igazán vették komolyan a konkurensek és a sajtó sem. Mára viszont a Nokia Lumia sorozata igen meglepő eredményeket ér el. A Windows Phone rendszer kezd felnőni a nagyokhoz, és rendre dönti meg az eladási számokat. A telefonok szépek, az operációs rendszer használható a minőség garantált.

2013 szeptember 3.-án a Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy felvásárolja a Nokia telefongyártó részlegét. Ezen teljesen megdöbbent a világ. Valahol mindenki érezte, hogy ez előbb utóbb bekövetkezik, de mégis a szíve mélyén mindenki bízott benne, hogy egykori szeretett telefongyártónk talpra állhat és külön utakon folytathatja a pályafutását. A sajtó hangos volt a bejelentéstől és mindenki SE-re haragudott, mert az előállt helyzet miatt Őt hibáztatta mindenki. És nem véletlen.

A Magyarországi Komáromi Nokia gyárban a fizetés és a munkakörülmény és kiemelkedően elfogadható volt. A munkások szerették a Nokiát mert nem rabszolgaként tekintett a munkásaira. De aztán a fizetések csökkentek, leszámoltatások vették kezdetét, majd alig maradtak páran, akik napi 8 órában robotolnak a szalag mellett 3 műszakban és már csak fényképeken emlékeznek arra, hogy milyen volt egykor a Nokiának dolgozni.

[caption id="attachment_3826" align="aligncenter" width="630"] Milliomos, tönkre vágott egy tradicionális céget, jót nevet rajta.[/caption]

De a biztosítékot a mostani helyzet ütötte ki mindenkinél. A Finnek magukénak érzik/érezték a Nokiát joggal, hiszen még városuk is van ezzel a névvel. A hatalmas múltú cég megérdemelt volna némi segítséget a nehéz időszakban. Jyrki Katainen miniszterelnök ?meglehetősen felháborítónak? nevezte azt, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között ekkora mértékű juttatást adjanak a távozó vezérigazgatónak: ?Úgy látszik, a nagyvállalatoknál szerte a világon ez a kivételes gyakorlat uralkodik, melyet józan ésszel nem is lehet megérteni? ? fogalmazott a miniszterelnök. Hasonlóképp vélekedik Jutta Urpilainen pénzügyminiszter, aki szerint ha az alkalmazottak béréhez képest ilyen aránytalanul magas végkielégítést kap egy vezető, az végzetesen aláássa a dolgozók bizalmát.

Ugyanakkor elvileg még semmi sem dőlt el: a Nokia mobilüzletágának eladásáról a részvényesek egy rendkívüli gyűlésen szavaznak november 19-én, és úgy tűnik, hogy Elop javasolt (egyébként munkavállalói szerződése által garantált) végkielégítését csak utólagos szerződésmódosításokkal lehetett elérni. Az említett összeg úgy jön ki, hogy Elop szerződésének van egy úgynevezett ?change-of-control? záradéka, amely arra az esetre tartalmaz instrukciókat, ha tulajdonosváltás következik be. Ez alapján kapna 4,1 millió eurónyi fizetést, 100 ezer eurónyi béren kívüli juttatást, illetve 14,6 millió euró értékben részvényt. De ehhez több utólagos módosítást is végre kellett hajtani, például ki kellett venni az eredeti szerződésből, hogy Elop a távozása után nem dolgozhat a Microsoftnál sem.

A Microsoft a korlátozások feloldása fejében vállalta, hogy kifizeti a vezérigazgatónak járó összeg 70 százalékát, ha a Nokia állja a maradékot. - olvasható az IT Cafén

Mit gondoltok a jelen helyzetről?

Erre további Nokiás bejegyzések

Erre meg, hogy mi a véleménye a világnak arról, hogy SE kinyírta a Nokiát.
nincs még hozzászólás