Speciális GPS-t fejleszt a NASA, hogy a Holdra szállás során ne tévedjenek el az asztronauták

2019. július 09.
1.5061
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A NASA egyáltalán nem aprózza el a 2024-es évre tervezett Holdra szállást, ugyanis megannyi bejelentést követően most még egy olyan ideával is előrukkoltak, ami igazából evidens, ám valahogy eddig mégsem jött nagyon szóba.

Annak érdekében, hogy a következő legénység ne ütközzön olyan problémákba, mint az Apollo-11, nevezetesen, hogy eltévednek a Holdon, egy Hold-GPS kerül kifejlesztésre. Lényegében olyan vevőegységeken ügyködnek, amely a Holdról képes jeleket felvenni, a műholdak segítségével történik meg a koordináták bemérése, a földi bázisról pedig vezérlik az egész műveletet.

Hogy miért van erre különösen szükség? Nos, légkör hiányában az Apollo-11 asztronautái is megszenvedtek azzal, hogy megsaccolják a távolságokat a Hold felszínén, ugyanis hiába voltak náluk térképek, amik jelezték az ellenőrzőpontokként szolgáló krátereket, szemmel nehéz bemérni a különböző távolságokat.

A tervek szerint még az idei év folyamán befejezik a legújabb prototípust, majd olyan verzión kezdenek ügyködni, amit már az űrben is tudnak tüzetesebben tesztelni.
3 hozzászólás

inkognito

2 hónapja, 2 hete és 6 napja

Műholdak segítségével ez könnyen megy.

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 2 hete és 6 napja

Érdekes hogy GPS-nek nevezik.

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 2 hete és 6 napja

Érdekes megoldás lesz ez.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink