Sony Z3+ Teszt

2015. szeptember 21.
1.3131
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A Sony Magyarország jóvoltából kaptuk meg tesztelésre a Sony Z3+-t.

Nagyon vártam már a készüléket, de elképzelni sem tudtam, hogy miben lesz más mint az alap Z3. Természetesen a specifikációt olvasva feltűnik az embernek, de a mindennapi használat során, nem a specifikáció a mérvadó.

Külső:

A Sony Z3 Plusz teljesen megegyezik a Z3-al külsőre. Ha egymásmellé rakjuk őket, legény legyen a talpán aki megkülönbözteti őket. Az egyetlen eltérés a vastagságában van és némi a súlyában. A kártyaajtók és a hangszórórácsok elhelyezésén kívül gyakorlatilag csak egy kis ?fogyás" következett be a készülékházon: ezúttal 6,9 milliméteres vastagság jár és 144 grammos tömeg jár a 146 x 72 milliméteres magassághoz és szélességhez.

A japán gyártó látszólag nem érzi úgy, hogy egy telefon kijelzője esetén szükség lenne Full HD felbontásnál többre, ezzel a véleménnyel sokan vitatkoznának, de tény, hogy az 5,2 hüvelykhez tartozó 424 ppi még mindig kiválónak mondható. Az IPS-LCD technológia mellett a Z3+ is tartalmazza a Sony Triluminos, illetve X-Reality fejlesztéseit, került bele kesztyűs mód is, ami értelemszerűen a kapacitív képernyő használatát egyszerűsíti meg kesztyű viselésekor. Nem lehet panasz 608 nites maximális fényerőre, de a színhőmérsékletre és a betekintési szögekre viszont igen, elég kékesnek tűnik alapvetően a panel, ha pedig oldalról nézünk rá a megjelenítőre, akkor a kategóriatársakhoz képest jelentős fényerőveszteséggel számolhatunk, ezzel a problémával régóta küzdenek a Z-készülékek.

70,9 százalékban foglalja el a kijelző az előlapot, ami egyáltalán nem rossz érték, de az alsó-felső kávákból még lehetne faragni, hogy igazán lélegzetelállító megjelenést érjen el a Z3+, főleg annak fényében, hogy az androidos vezérlőgombok is a kijelzőn kaptak helyet. A készüléken lévő összes nyomógomb a ház jobb oldalán került elhelyezésre, megvan a gyártóra jellemző kicsi, kör alakú, krómszínű bekapcsológomb, alatta a hangerőszabályzó billentyűk üldögélnek, az alsó részen pedig a kétállású, dedikált fényképezőgombot találjuk, ami sajnos egyre ritkább az okostelefonok körében. Felülre került a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, alulra pedig a microUSB port.

Az oldalkeretek fémből vannak, a hátlap pedig üvegből készült, ez utóbbi rendesen gyűjti az ujjlenyomatokat. A készülékház bal oldalán található egy darab ajtó, amit kinyitva, egy tálca kihúzása után helyezhetjük el a nanoSIM, illetve a microSD kártyánkat. A stereo hangszóró az előlap szélein kapott helyet, hátul csak a 20,7 megapixeles kamera optikáját, a szimpla ledes villanót, illetve a Sony, az Xperia és az NFC feliratokat találjuk.

Hardver, Szoftver:

A Sony Z3 Plusz négy darab, 1,5 GHz-es Cortex-A53 magot, valamint négy darab, 2,0 GHz-re skálázott Cortex-A57 magot tartalmaz. Ehhez a processzorhoz Adreno 430-as grafikus gyorsító és 3 gigabájt RAM jár, a belső tárolóegység 32 gigabájtos, de ebből 10-et lefoglal a rendszer, nem sokkal több, mint 21 marad tehát a felhasználónak. Telepíteni mindenképp a belsőre érdemes, mert látszólag nem tudja tökéletesen áthelyezni a rendszer az alkalmazásokat a microSD-re, amiből 128 gigabájtost tud maximum kezelni.

A melegedés teljesen nem szűnt meg inkább csak mérséklődött. Bár jómagam a Z3-nál sem tapasztaltam komolyabban, de a felhasználók visszajelzései alapján komoly volt a gond. A Z3 Plusz terhelés alatt elkezd langyosodni, de semmiképp sem mondható zavaróan melegnek.

Az Sony Z3 Plusz már az Android 5.0.2-es verzióját futtatja, a kezelőfelület egyáltalán nem tér el semmiben mint a többi Sony készüléken található. A szoftver itt is kiválóan van optimalizálva, nagyon gyors és egyáltalán nem röccen meg semmilyen művelet alatt sem. Stabil, megbízható.

Az értesítési felület csak a legfelső sávból húzható le, egyébként pedig teljes mértékben a gyári Lollipopos értékeket őrzi, egyszer lehúzva láthatjuk a főbb információkat (idő, dátum, WiFi, mobilhálózat, akkumulátor, felhasználói fiók) és az értesítéseket, még egyszer lehúzva pedig a gyorskapcsolók tárulnak elénk. A főmenüt rendezhetjük betűrendbe, képes a használat rendszeressége szerint is rendezni a programjainkat, de természetesen megadhatunk teljesen egyedi elrendezést is. A jól megszokott ?Egyszerű kezdőképernyő" a Z3+ esetében is adott, ha aktiváljuk, akkor vezetés közben, vagy a gyengébben látók számára sokkal nagyobb, egyszerűbb, átláthatóbb kezelőfelületet kínál a rendszer.

Kamera:

A Z3 Pluszba egy 1/2.3"-es, 20,7 megapixeles felbontású, optikai képstabilizátorral ellátott Exmor RS szenzor 12800-as ISO érzékenységre képes maximum, valamint fel van készítve a 4K videofelvételre. Az előlapi kamera 5 megapixelesre dagadt. A Sony telefonok mindig is híresek voltak a kiváló képekről. Érdekességként ugyanazokat a fotókat próbáltam megcsinálni mint a sima Z3 esetében és a Compact esetében. Eltérést az én szemem nem látott. Szinte semmit. A képek jók, élesek, néhol lehet látni egy kis zajosodást, de nincs velük baj. A Sony telefonok még mindig az élen járnak a fényképkészítésben.



Adatkommunikáció, akkumulátor:

Adatkommunkációs téren komoly a felhozatal, az LTE modem Cat.6-os, ami akár 300 Mbps letöltési sebességet képes produkálni, a Wifi kétcsatornás, természetesen támogatja a 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat, valamint tudja a direct, DLNA és a hotspot szolgáltatásokat is. Bluetooth 4.1 és A-GPS, GLONASS vevő is adott, a Beidou műholdakat is ismeri a Z3 Plusz. A telefon majdnem 2 napig bírta átlagos használat mellett. Ha egésznap nyüstöltem, akkor is hozta az egy napot. Kiválóan van optimalizálva a szoftver a hardver köré. A Sony nagyon jó munkát végzett, de ezt szinte az összes Sony készülékről elmondható. Még az alsó kategóriákban is nagyon jól bánik az üzemidővel az összes telefon.

 
nincs még hozzászólás