Sony Xperia Z3 Compact Okostelefon Teszt - Kompakt szépség

2015. január 29.
2.2121
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A Sony Magyarország jóvoltából kaptuk meg a telefont tesztelésre.

A kompakt telefonokat egyre többen választják, hiszen a csúcskészülékek teljesítménye van elrejtve egy jobban kézreálló modellben. Amíg a gyártók erőltetik a nagy kijelzős telefonokat, addig az átlag ember inkább egy olyan készülékre vágyik ami könnyen elfér a tenyérben, zsebben, de mégis gyors, okos és az üzemideje is elfogadható. A Sonynak talán sikerült mindezt egy telefonba zsúfolni, a Z3 Compactba.

Külső, Csomagolás:

A telefon külleme meglehetősen szép és elegáns. Nálunk a fehér színű modell járt és igen csak vonzó élekkel bír. A doboz viszonylag egyszerű, a megnevezésen és a termékfotón kívül nem láthatunk rajta mást. A csomagolást alulról kell kibontani, a telefon és a tartozékok elhelyezése pedig most is elég gusztusosan történt, mindennek megvan a maga kis fiókja. A fekete, fehér, zöld és narancssárga színekben elérhető készülék mellé egy microUSB kábelt, egy 1,5 amperes töltőfejet, egy headsetet, valamint többnyelvű használati útmutatót jár.



A Z3 Compact tagadhatatlanul magán hordozza a Sony eszközök formavilágát: szögletes kialakítás, íves oldalak, megkapó küllem jellemzi. Az anyaghasználat sem rossz, bár azért némi csalódás érheti majd a felhasználót, amikor először kezébe veszi újdonsült kedvencét, hiszen a Z3-mal ellentétben a keret nem fémből, hanem műanyagból készült.



Az üveg elő- és hátlap mindenesetre már vigasztalóbb, mint ahogy a hibátlan összeszerelési minőség is, hiszen még erősebb megmarkolás esetén sem recseg vagy ropog a készülékház. A 127,3 x 64,9 x 8,6 milliméteres dimenziókkal és 129 grammos tömeggel rendelkező telefonnak van még egy nagyon fontos tulajdonsága, méghozzá az, hogy vízálló. A Sony ráadásul próbálta maximalizálni a védelmet, a legújabb büszkesége így IP68-as védettséget kapott, így akár a másfél méteres vízbe merülés sem okoz gondot, persze egy elméletileg meghatározott 30 perces időtartamig. A szabványokról bővebben ITT lehet olvasni.



Az előlap legnagyobb részét a karcálló üvegborítással védett kijelző foglalja el, mely az elődmodellhez képest nagyobb, 4,6 hüvelykes lett. A felbontás ugyan maradt 720 x 1280 pixel, ám még így is kiválónak mondható az IPS-LCD képernyő, köszönhetően az átlagosnál jobb fényerőnek, és a majd száznyolcvan fokos betekintési szögnek. A 319 pixel / inch képsűrűséggel rendelkezik. A képernyő felett baloldalt a fény- és távolságérzékelők és az értesítő led, középen a beszéd- és a normál hangszóró, jobbra pedig a 2,2 megapixeles előlapi kamera található. Az alsó részen a hangszóró másik párja található, vagyis ezáltal biztosított a sztereó hangzás.

Jobboldalra helyezték a dedikált kameragombot, mely két állásban nyomható meg, az első a fókuszálást, a második az exponálást indukálja, de arra is használható, hogy zárolt képernyő esetén hosszan nyomva a kameraszoftverbe lépjünk, vagy akár azonnali képet rögzítsünk. Ugyanerről a szélről érjük a hangerőszabályzó billentyűt és a bekapcsológombot, felül pedig a 3,5 milliméteres jack kimenetet és a zajszűrő mikrofont. Balról két meglehetősen hosszú ajtókat láthatunk, a felső mögé rejtették a microUSB csatlakozót és a microSD kártyahelyet, az alsó a nanoSIM foglalatot rejti, a kettő közé pedig a dokkoláshoz szükséges elemet építették be.



Az üveg hátlapot a 20,7 megapixeles kamera és a mellé szerelt erős ledes villanó bontja meg. Középen látható az NFC jele, valamint egy Sony felirat, alul pedig szintén szöveges formában jelölték az Xperia sorozat megnevezését. A minimalista dizájnhoz hozzátartozik, hogy a hátlapot nem lehet levenni, így az akkumulátorhoz sem lehet hozzáférni.

Hardver, Szoftver:

A Z3 kisebb verziója jelenleg az egyik legerősebb kompakt telefon a piacon, a burkolat alatt ugyanis a 28 nanométeres csíkszélességű Snapdragon 801 SoC dolgozik, abból is az MSM8974AC típusjelű. Az ARMv7 architektúrájú processzorban négy darab 2,5 GHz-re skálázott Krait 400 mag teljesít szolgálatot, a grafikus gyorsítás szerepkörét az Adreno 330 látja el. A nagyobbik modellel ellentétben viszont "csak" 2 gigabájt RAM került a telefonba. A belső tárhely mérete 16 gigabájt, melyből, 11,57 gigabájt marad szabadon. De van lehetőség microSD-t rakni a telefonba, melynek segítségével akár 128 gigabájtig bővíthetjük a méretét. Így aki multimédiára is használja  a készüléket, neki is lesz bőven hely.



A készülékre már a legújabb, Android 4.4.4 KitKat operációs rendszert telepítették, a Sony egyedi TimeScape UI felületével. A beállítások menüben több érdekességet találunk, a személyre szabás menüpontban például az intelligens híváskezelést is megtaláljuk, vagyis különféle mozdulatokkal tudjuk a hívásokat fogadni (fülhöz emelés) és elutasítani (rázás). Az értesítéseket külön kezelhetjük, minden egyes programnál megadhatjuk, hogy jelezzen-e nekünk valahogy az információs függönyben.



A gyári androidos appok mellett számos hasznos dolgot találunk a szoftveres felhozatalban, a Garmin offline navigációja külföldi vagy itthoni utazáskor lehet hasznos, bár sajnos csak a harminc napos próbaverziót tudjuk használni, az AVG Antivirus Pro egy rendszerbiztonsági szoftver, amely az ilyen alkalmazásokra jellemző funkciókat tudja, a biztonsági mentés menüpontban pedig a névjegyeket, a naptáreseményeket, a hívásnaplót és a könyvjelzőket tudjuk a microSD kártyára menteni. A LifeLog applikáció az első SmartBanddel együtt debütált, ezáltal, mint ahogy egyre több gyártónak, már a japánoknak is van fitnesz szoftvere, melyben az alvás, a séta, a futás, a kalóriaégetés intenzitását is mérhetjük. A Live on YouTube a szükséges engedély megadása után élő műsorok közvetítésére ad lehetőséget, a Movie Creatorben pedig az elkészült fotókból és videókból tudunk rövidfilmeket készíteni. Meg kell még említeni a gyermekeknek szánt rajzolós appot, valamint a Sony Selectet, amely a gyártó által ajánlott applikációkat kínálja a saját boltjukon keresztül, valamint a Track ID-t, mely a zeneszámok előadóinak és címeinek megismerését segíti elő. Akinek volt már Sony készüléke, az tudja milyen applikációkat pakol a gyártó a telefonra.



Kamera:

A hátlapra egy autofókuszos, 1/2,3 hüvelykes szenzorral és G Lensszel ellátott 20,7 megapixeles fényképező került. A hátlapi kamera képes 4K-ban videót rögzíteni Dolby hangal. Az előlapra egy 2,2 megapixeles kamerát szereltek, ami Full HD videókat tud rögzíteni.

[gallery link="file" ids="16568,16569,16570,16571,16572,16573"]

A hátlapi kamera módok: A kiváló automatikus mellett kézi, Sound Photo (vagyis a fotók alá hangot is felvehetünk), AR szórakozás (kiterjesztett valósággal megbolondított képeket készíthetünk), többkamerás, arccal (kvázi arckövetés), 4K videó, TimeShift videó (lassított felvételek készítése), kreatív effektus, elmosódott háttér (DSLR gépeket imitálva), TimeShift Burst (azaz sorozatfelvétel), valamint panorámapásztázás funkciókkal találkozhatunk.

A videólejátszót a Filmek menüpont alatt találjuk, itt minden moziból kivág egy képet a szoftver, hogy jobban átlátható legyen a lista. A feliratokkal szintén megbirkózik, állíthatjuk a méretet, a hátteret, hogy jobban olvashatók legyenek a sorok. A videókat átlátszó háttérrel is megjeleníthetjük, így akár más feladatok elvégzésére is tudunk figyelmet fordítani. És a lejátszó szinte minden formátummal megbirkózik.

Akkumulátor, kommunikáció:

A Sony Xperia Z3 Compactnak ezen a téren sem kell szégyenkeznie. A SoC már támogatja a Cat.4-es 4G/LTE hálózatokat, így optimális esetben akár 150 Mbps letöltési sebességet érhetünk el, ha pedig még nincs megfelelő lefedettség az adott területen, akkor HSPA által nyújtott 42 Mbps le- és 5,76 Mbps feltöltéssel kell beérnünk. Híváskor a hangminőség példátlan, kristálytiszta, a hangerő kiváló, tökéletesen lehet hallani beszédpartnerünket, a zajszűrés pedig szintén hibátlanul működik.  A burkolat alatt egy kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac WiFi modul található még, emellett rendelkezésre áll a Bluetooth 4.0 és az NFC is. A beépített A-GPS képes kezelni a GLONASS műholdak információit, a pozicionálás elképesztően gyors és egyben pontos is.

Bátran lehet használni autóban, akár hosszabb utakhoz is, mert a jel stabil és a helyzet is nagyon pontos. Nincs várakozás, ha minden feltétel adott. A microUSB csatlakozó 2.0-s, USB-OTG-képes, így külső eszközöket is tudunk akár a telefonhoz kapcsolni.

Böngészőből csak a Chrome-ot tudjuk használni gyárilag, de ez nem is akkora probléma. Persze tölthetünk le mást is, ha a Google megoldását nem szeretjük.

A telefon hátlapja egy 2600mAh-es akkut rejt. Ez a legnagyobb pozitívum a készülékben, mert meglepően sokat kibírt. Az egész napos használat során se merült le teljesen estére. És mi azért mindent használtunk egész aktívan, GPS, Internet, Zene, Kamera, Játék stb....meg kell ezen a ponton jegyeznem, hogy a kijelző végig a maximális fényerővel üzemelt, nem kapcsoltuk be szándékosan az automata fényerőt. Szoftveresen még több időt sajtolhatunk ki a telefonból, ugyanis a megszokott üzemmódokkal itt is élhetünk. STAMINA üzemmód, Ultra STAMINA üzemmód. Szinte biztos vagyok benne, hogy ezen funkciók segítségével senkit se fog cserben hagyni az eszköz a nap közepén.

A készüléket köszönjük a Sony Magyarországnak, hogy biztosította részünkre. A teszt írásakor a telefont kártyafüggetlenül 111,500 forint volt az ára. Ha azon gondolkozol, hogy megéri-e, akkor biztosítunk róla, hogy az utolsó forintig megéri az érte kért "pengőt".
nincs még hozzászólás