Sony Xperia Z3 Teszt

2015. április 19.
1.4541
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Nem is olyan rég volt, hogy a Sony Z3 Compactot teszteltük.

Nálunk igazán megszerette mindenki, hiszen annak ellenére, hogy Android operációs rendszer fut rajta, egy igazán kiváló telefon minden szemszögből. Most a Z3 (nagyobb) is megérkezett hozzánk, hogy ezt is alaposan szemügyre vegyük.

Doboz, Külső:

A készülék fehér papírdobozban kerül forgalmazásra, benne hálózati töltővel, USB-kábellel, némi nyomtatvánnyal és a minőségi MH750 típusú  headsettel.A 146 x 72 x 7,3 milliméteres ház és a 152 grammos tömeg határozottan kellemesebb kezelést eredményez a Z2-nél, igaz, a képernyő alatt és felett továbbra is akad kihasználatlan felület. Ennek ellenére nem érzi úgy az ember, hogy a készülék túlméretes lenne, a fogás is stabil, a fém oldalkeret és az üveglapok összeszerelése pedig továbbra is példamutató. Bele akartam kötni, de nem sikerült. Gondolná az ember, hogy kézben tartás során a tenyér izzadásából fakadóan a készülék csúszni fog. De nem. Olyan prémium hatása van az egésznek mint egy tömb alumíniumnak. Masszív, gyönyörű, könnyű és nagyon kényelmes használni.

A kijelző ugyanúgy az 5,2 hüvelykes IPS-LCD kijelző, mint az előd esetében, amely 1080 x 1920 pixeles felbontású, és amely megkapta a Sony Triluminos és X-Reality fejlesztéseit is. Ennek szerepe, hogy napfényben jobban lássuk a kijelzőt. Ez részben sikerült is, hiszen érezhetően jobban olvashatóak a betűk mint a Z2 esetében. De, ha a napfény közvetlenül a kijelzőre süt, esélytelen bármit is észrevenni rajta.

Az előlap külseje annyiban módosult, hogy a sztereó hangszórópár a képernyő széleitől beljebb került, a Sony felirat azonban a szokásos helyén maradt, akárcsak a fénymérő és közelségérzékelő szenzor, az értesítési LED, valamint a 2,2 megapixeles, előlapi kamera. Az androidos kezelőbillentyűk továbbra is a képernyő alján helyezkednek el, méghozzá vissza, home és alkalmazásváltó elrendezésben.A készülék oldalán nagyobb módosítások történtek, többnyire itt találjuk : a baloldali microUSB port, a jobboldali nanoSIM és a microSD foglalatok is kerekded védőablakokat kaptak, de hasonló változáson esett át a jobboldali bekapcsoló gomb, a hangerőszabályzó, valamint a kétfázisú kameraexponáló is. Remek hír, hogy a gombok nem emelkednek ki annyira a készülékből mint az elődnél, így kényelmesebb is használni és nem rondítják el teljesen a telefont. A gombok hasonló prémium kialakítással bírnak mint maga a telefon. Egyik sem lötyög, kattog vagy csinál eltérő mozgást a tervezettől.

Felülre a fülhallgató-kimenet és egy mikrofon került,  hátlapra pedig a megszokott 20,7 megapixeles Exmor RS kamera, a G-lencse, a ledes villanó, valamint egy NFC jel és egy Sony, illetve Xperia felirat. A készülék összhatása elképesztően szép. Persze ízlések és pofonok. Vannak akiknek az élek nem jönnek be.Hardver:

A Z3 egy Z2 csak felvarrt változata. Vannak benne olyan egységek amikhez nem igazán nyúltak hozzá, hiszen nem volt szükséges emelni az órajeleken vagy több memóriát préselni a készülékbe. A rendszerchip MSM8974AB-ről AC-re változott, azaz a négymagos Snapdragon 801 2,3 gigahertz helyett maximum 2,5-ön fut, a 3 gigabájt rendszermemória és az Adreno 330-as grafikus gyorsító megmaradt. A belső tárhely 16 gigabájtnál kezdődik, amiből kb. 11,5 használható fel,  microSD kártyával további 128 gigabájtot lehet elérhetővé tenni.

Adatkommunikáció, Akkumulátor:

Adatkommunikáció terén nem lehet panasz a készülékre, hiszen találunk benne, GPRS-től Cat.4-es, azaz 150 megabites letöltési rátáig mindenféle mobilsebesség elérhető, a vételi minőséget stabilnak találtuk, a beszélgetési hangminőséggel szintén meg voltunk elégedve. WiFi-ből kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modul jár direct, hotspot és DLNA funkciókkal, a modem érzékenysége elfogadható. Bluetooth-ból 4.0-ás szabvány jár A2DP-vel, USB-ből pedig 2.0-ás MTP, OTG és MHL 3 támogatással. Navigációhoz a GPS, a GLONASS és a Beidou műholdak, valamint a földi antennák és routerek jeleit is használhatjuk. A helyzetmeghatározás villámgyors, szinte azonnali. A készülékben találunk még NFC chipet is.A készülékben egy 3100 milliamperórás akkumulátor lapul, ami nálam tökéletesen elég volt másfél napra. A készüléket elsődleges telefonként hazsnáltam és nem igazán kellett kétségbe esnem, hogy lemerül. A Z3-ba kisebb telep került mint elődjébe, de a gyártó mégis azt ígéri, hogy a telefon jobban bírja egy feltöltéssel. A Sonytól már megszokott szoftveres üzemmódok segítségével tudjuk növelni a készülék energiaszintjét.

Szoftver, Menü:Itt teljesen megegyezik a Sony Z3 Compact-al a készülék. A készülék idén megkapja az Android Lollipopo-ot, de hozzánk még a 4.4.4-es verzió érkezett. A beállítások menüben több érdekességet találunk, a személyre szabás menüpontban például az intelligens híváskezelést is megtaláljuk, vagyis különféle mozdulatokkal tudjuk a hívásokat fogadni (fülhöz emelés) és elutasítani (rázás). Az értesítéseket külön kezelhetjük, minden egyes programnál megadhatjuk, hogy jelezzen-e nekünk valahogy az információs függönyben.A gyári androidos appok mellett számos hasznos dolgot találunk a szoftveres felhozatalban, a Garmin offline navigációja külföldi vagy itthoni utazáskor lehet hasznos, bár sajnos csak a harminc napos próbaverziót tudjuk használni, az AVG Antivirus Pro egy rendszerbiztonsági szoftver, amely az ilyen alkalmazásokra jellemző funkciókat tudja, a biztonsági mentés menüpontban pedig a névjegyeket, a naptáreseményeket, a hívásnaplót és a könyvjelzőket tudjuk a microSD kártyára menteni. A LifeLog applikáció az első SmartBanddel együtt debütált, ezáltal, mint ahogy egyre több gyártónak, már a japánoknak is van fitnesz szoftvere, melyben az alvás, a séta, a futás, a kalóriaégetés intenzitását is mérhetjük.A Live on YouTube a szükséges engedély megadása után élő műsorok közvetítésére ad lehetőséget, a Movie Creatorben pedig az elkészült fotókból és videókból tudunk rövidfilmeket készíteni. Meg kell még említeni a gyermekeknek szánt rajzolós appot, valamint a Sony Selectet, amely a gyártó által ajánlott applikációkat kínálja a saját boltjukon keresztül, valamint a Track ID-t, mely a zeneszámok előadóinak és címeinek megismerését segíti elő. Akinek volt már Sony készüléke, az tudja milyen applikációkat pakol a gyártó a telefonra.A böngészés a Chrome-on történik, hiszen a Sony nem szokott saját böngészőt adni a szoftverhez. A készüléken élmény netezni, mivel a gyors hardver, nagy kijelző kombó már alapból növeli a felhasználói élményt. Semmiféle problémába nem ütköztem a teszt során. Minden gördülékenyen és simán futott. A weboldalak szépen megjelennek a telefon gyorsan tördeli őket.

Kamera:

A Sony készülékek mindig is jók voltak a képek készítésében. A Z3-ban egy 20.7 Megapixeles szenzort találunk LED-es villanóval. Nagyon sok helyen lehet olvasni, hogy a telefon aktív kamera használat mellett túlmelegszik. Nagyon kíváncsi voltam erre a jelenségre már a Z3 Compactnál is, ahol nem sikerült reprodukálni a problémát. A Z3-mal újra megpróbáltam és egy délelőtt alatt a 24 fokban lőttem vele 321 db képet. A telefon nem melegedett túl a kamera nem kapcsolt ki és a képek jórésze is jól sikerült. Az a kevés a saját bénaságom áldozata lett, ami kevésbé sikerült jól. Próbálkoztam a 4K videó készítéssel is, hátha az majd térde fogja kényszeríteni a készüléket, de itt is kudarcot vallottam. Addig videóztam vele, míg el nem fogyott a tárhely. A telefon itt sem adta meg magát. Tovább keresgéltem és olvasgattam, hogy mi lehet a probléma gyökere, de olyan információt amit el is hiszek nem találtam. Úgy vélem mindenki a saját tapasztalataira alapozik. Ismétlem, nálam nem volt túlmelegedés. Pedig tényleg mindent megpróbáltam, hogy sikerüljön.

Ami a kameraszoftvert illeti, a kiváló automatikus mód rendben teszi a dolgát, adott témához jól választva megfelelő környezeti profilt. Az érintőfókusz megbízhatóan működik, a keresőn pedig számos beállításhoz könnyedén hozzá lehet jutni. A Z3 immáron tud ISO12800-as érzékenységgel is rögzíteni a legsötétebb témákra rávilágosítva. Kézi módban, 20,7 megapixelen ellenben csak ISO800-ig lehet érzékenységet választani, és mint jeleztük, a HDR mód és a szcénák csak 8 megapixelen érhetők el. Kézi módban egyébként állítható a fehéregyensúly, a fókuszmód, az expozíciókorrekció és az önkioldó, a záridő viszont nem. Sound Photo módban a fénykép mellé hangfelvételt is lehet csatolni, AR szórakozás opció alatt 3D-s elemeket lehet álló- vagy mozgókép alá helyezni, a többkamerás módban pedig két vezetékmentesen összekapcsolt készülék felvételeit lehet egybegyúrni. Akad továbbá opció az elő- és hátlapi kamera képének összefűzésére, 4K vagy lassított felvétel készítésére, legjobb kénykép kiválasztására képsorozatból, panorámafotózásra, effektezése, a háttér elmosására, valamint videofelvétel élő közvetítésre YouTube-on.

Teszt képek:

A képek nagyon szépek. Néhol fedezhető fel egy kis életlenség a képek sarkában. Az utolsó előtti kép kivételével az összes alapbeállításon készült, hiszen a laikusok így fogják használni a készüléket a legtöbbször. Az utolsó előtti képen a háttér éles s az előtérben lévő tárgy (esetünkben növény) életlen. Én meg voltam elégedve a képek minőségével.

A készüléket köszönjük a Sony Magyarországnak, hogy biztosította részünkre.
nincs még hozzászólás