Sony XPERIA Z2 Teszt

2014. október 25.
7791
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
katonajanos profilja, adatai
katonajanos
A Sony Magyarországnak köszönhetően, szerkesztőségünkbe látogatott a Sony Xperia Z2 típusú készülék.


A Z2 jelenleg a Sony első számú okostelefon szériájának második legújabb tagja, ami három színben kapható, és készen áll arra, hogy mindenkinek az igényeit kielégítse.

A telefon első ránézésre pont azon a határon van, ahol még nem zavaró a készülék mérete, ugyanis egy 5.2"-es kijelző van a telefonban. Az eszköz egyik szépsége a hátlapja, a színes üveg, aminek a hátránya, hogy nagyon törékeny és sérülékeny.
A számomra kis méretű bekapcsológomb a telefon jobb oldalán található a hangerőgombokkal egyetemben és ennek az oldalnak az alján egy kétállású fényképező gomb is található, ami azért is nagyon praktikus, mert, ha gyorsan szeretnénk valamit lencse végre kapni, azt a dedikált gomb tartásával meg is tehetjük (akár alvó állapotban), hiszen elindul a fényképező alkalmazás néhány másodpercen belül.



A bal oldalán egy takaró alatt a micro USB és a SIM kártya foglalat mellett egy piros gomb található OFF felirattal, ami arra szolgál, hogy ha a telefon lefagy, ezzel bármikor ki lehet kapcsolni, és újraindítani. Alatta egy fedetlen dokkoló csatlakozó található, ami nem illik a Z2 eleganciájához én először azt hittem, hogy letörött valamilyen alkatrész. Mára már elvárás, mégsem teljesíti minden gyártó azt, hogy bővíthető legyen az adott telefon. Hála a Sony-nak a Z2 egészen 128gb - ig bővíthető Micro SD kártyával.



Az első és hátsó üveglapot egy szép fém keret választja el, amitől a Sony Z2 igazán elegáns és valóban zászlóshajó lehet. A telefon bal sarkában egy csukló, vagy nyakpánt tartó van, amit valószínűleg a régi Sony Erissonoktól örökölt, hiszen akkor menő volt nyakban hordani egy néhány dekás telefont. Ezt a 163g-os telefont nem szívesen venném a nyakamba.


Rendszer



A Sony természetesen az általa módosított Androidot telepíti a telefonjaira, ami számomra pozitív csalódás volt, ugyanis a Z2 az egy hetes használat alatt nagyon elnyerte a tetszésemet. A kezdőképernyő stabil, átlagos, különösebb funkciója nincs. Az értesítési sáv fekete, egyszerű, a gyors beállítások hasonlóan igényes, ráadásul, ami például a Stock Androidban nincs, személyre szabható, tehát olyan parancsikonokat és kapcsolókat tehetünk be, amilyet szeretnénk.

A szimpatikus módosítás, amit eddig csak a Sony -nál láttam, az az, hogy a rendszer kinézete maximálisan személyre szabható, majdnem annyira, mint egy Cyanogenmod ROM-nál, így például mi vettünk egy Android L kinézetet, ami megváltoztatja a színeket, háttereket, ráadásul a virtuális gombok ikonjait is.

Azt már megszokhattuk, hogy a beállítások, illetve a különböző menük háttere a módosított Androidnál nem fekete, hanem igényes fehér, vagy valamilyen világos árnyalat, ami egy apróság, de számomra fontos, és megdobja a mindennapi használatnál a rendszer hangulatát.



[gallery link="file" ids="14873,14874,14875"]


Billentyűzet
A Sony saját billentyűzete amellett, hogy nagyon tetszetős, használható, és roppant ügyesen tanul. Az egy hét alatt nem is telepítettem a Swiftkey billentyűzetet, mert teljes mértékben kielégítette az igényeimet a Sony beépített billentyűzete. A gombok kellő távolságra vannak egymástól, és a személyre szabhatósága is nagyon tág.


Kijelző
A Z2 egy FullHD  5.2"-os kijelzővel érkezik, egészen pontosan 16 777 216 színt tud megjeleníteni, ami amellett, hogy nagy felbontású, jól kalibrált, szép színekkel rendelkezik. Teljes mértékben elég a FullHD egy 5.2"-os kijelzőnél. Továbbá szerintünk ez még pont az a határ, aminél egy felnőtt ember kényelmesen tudja használni a telefont.
Vízálló kialakítás és fényképező
A telefon, a Z széria tagjaként víz és porálló, ami nyaraláson egész érdekes képeket eredményezhet, akár a magyar tengernél. Az oldalsó fedelekkel vigyázni kell, hiszen, ha az nincs rendesen a helyén, akkor könnyen beázhat a telefon.
A kamerája természetesen egyedülálló, ugyanis a 20,7 MP ebben a kategóriában teljesen ismeretlen a többi gyártónak. A hihetetlen felbontású képek mellett, akár 4K-s videót is készíthetünk, ami már a komolyabb videókhoz is megfelelő eszköz lehet. A rengeteg fényképező funkció minden hobbifotós igényeit kielégíti, és még éjszaka és viszonylag jó képet készít.



[gallery link="file" columns="4" ids="14768,14769,14770,14771,14772,14773,14870,14871"]

A telefont már csak az Android L tudja tökéletesíteni, hiszen a Sony hivatalosan is megerősítette, hogy a Z2 is meg fogja kapni 2015-ben az 5-ös frissítést. A telefont élvezet volt használni, annak ellenére, hogy én az 5"-hoz vagyok szokva és számomra az a tökéletes méret. A Z2 egy igazán figyelemfelkeltő, kiemelkedően jó hardware-rel rendelkező telefon.




nincs még hozzászólás