Sony Xperia E4g Teszt

2015. április 22.
1.4201
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A Sony Xperia E4g már támogatja a 4G-t, ahogy azt a neve is sugallja.

De sajnos nem kapunk többet mint az elődjénél, sőt. A készüléket a teszt időszakra a Sony Magyarország biztosította részünkre, amit ezúton is köszönünk nekik.

Doboz, Külső:

A fehér színű dobozban a készüléken kívül egy feltűnően rövid USB-kábelt, egy felvevőgombos, earbud kialakítású headsetet és egy töltőfejet találtunk. A készülék kétféle hátlappal érkezik feketében és fehérben. Nálunk a fekete verzió járt.



A pontos dimenziók az Xperia E4 esetén 137 x 74,6 x 10,5 milliméteresek, amihez 144 grammos tömeg társul. Az összeszerelés minősége rendben van, erőteljesebb behatásokra sem kezd el nyikorogni vagy recsegni a készülék, ha jól tettük fel a hátlapot. Az előlapot szinte teljes egészében elfoglalja az 5 hüvelykes, qHD (540 x 960 pixel) felbontású IPS érintőképernyő, ami a 220 ppi-s pixelsűrűségével, ami ebben a kategóriában teljesen rendben van. A betekintési szögek rendben vannak, a színek egyáltalán nem invertálódnak, némi fényerőveszteséggel viszont kell számolni, ha nem pont szemből nézünk a kijelzőre. A színhőmérsékletre sem lehet komoly panasz, kicsit kékesnek hatnak (nem mindig észrevehető) a fehérek, de ezen kívül élethű színekkel dolgozik a megjelenítő. Az előlapon találjuk meg a beszédmikrofonnak kialakított rést, a képernyő fölött pedig a beszédhangszóró, a színes értesítési led, a fény-és távolságérzékelő szenzor, illetve a két megapixeles másodlagos kamera került elhelyezésre, ez utóbbi egy vékony karimát is kapott, ami kifejezetten jól mutat. Az Android vezérlésére szolgáló billentyűk a gyártótól megszokott módon továbbra is a kijelző alján helyezkednek el, nincsenek dedikált érintőgombok erre a feladatra.



A készülék jobb oldalán, középtájon megtaláljuk a Sony készülékek védjegyévé vált ezüstszínű bekapcsológombot, ami ezen a készüléken műanyagból készült, alatta kerültek elhelyezésre a telefon hátlapjával megegyező árnyalatú hangerőszabályzó billentyűk. Bal oldalt pihen a microUSB bemenet, a telefon tetején pedig a jack csatlakozóval találkozunk. A hátlap matt műanyagból készült, a szélein pedig lekerekítették, emiatt nagyon jó érzés kézben tartani a készüléket, a felület egyáltalán nem csúszós. A hátlapot viszonylag nehéz leszedni, alatta ráadásul nem is találunk cserélhető akkumulátort, egy darab microSIM foglalat, illetve egy microSD kártyahely áll rendelkezésünkre, alatta pedig egy kizárólag tűvel benyomható OFF gomb, amivel vész esetén ugyanazt a hatást érhetjük el, mintha kivennénk az akkumulátort.

Hardver, Szoftver:

A Sony úgy döntött, hogy az alsó-középkategóriában leváltja a jól bevált Qualcomm lapkakészleteket, helyette a MediaTek hardvereivel fog dolgozni, többször említésre került a 64-bites MediaTek MT6752, de ez a készülék még sajnos nem azt kapta meg, ebbe csak egy MT6582 jutott. A négymagos, ARM Cortex-A7-es processzor továbbra is 1,3 GHz-en képes pörögni, a grafikus gyorsító a jól ismert Mali-400MP2, a RAM pedig 1 gigabájtnyi. A belső tárolóegység mérete 8 gigabájt, ebből 4,78-at tölthet meg a felhasználó, a maradékot megeszi a rendszer. Igény szerint akár 32 gigabájtos microSD kártyával is bővíthető a tárhely.

A készüléken az Android 4.4.4 teljesít szolgálatot, a kezelőfelület pedig továbbra is a japán gyártó sajátja. A rendszer sebessége nagyon jó, nem tapasztaltam akadásokat vagy egyéb kellemetlen dolgokat. Végig zökkenőmentesen dolgozott, hála a Sonynak aki nagyon jól optimalizálta a szoftvert a hardver köré.

[gallery link="file" ids="17974,17975,17976"]

Szoftverek terén a már jól ismert Sony kezelőfelület tárul elénk. A Sony telefonok többi tagjának is hasonló UI, sőt totál ugyanaz jelenik meg. Még a sorrend is egyezik. Persze ez nem probléma, hiszen a felület szép, jól használható és rezzenésmentesen dolgozik. Nincs vele probléma.

Extra alkalmazásokkal el vagyunk halmozva, a készülék védelméért az AVG Protection felel, (kitudja miért) ami a cache-ürítést és az általános vírusvédelmet látja el, ha pedig előfizetünk a Pro verzióra, akkor bevethetünk vele különböző lopásgátló technikákat és alkalmazászárolást is. A biztonsági mentés/visszaállítás névre hallgató alkalmazás viszonylag egyértelmű, automatizálhatunk különböző időközökre biztonsági mentéseket, de elvégezhetjük ezt kézileg is, a névjegyekről, a beszélgetésekről, a naptárról és a hívásnaplóról képes másolatot készíteni a memóriakártyára.



Navigálásra a Google Térképen felül a Navigon áll rendelkezésre, ami képes offline módon is működni. Dokumentumok olvasására és szerkesztésére az OfficeSuite 8 ingyenes verziója került telepítésre.

Kamera:

A hátlapon egy 5 megapixeles, autofókuszos kamera teljesít szolgálatot egy szimpla ledes segédfénnyel megtámogatva. A szoftver természetesen a Sony sajátja, segítségével állítható a képarány, az önkioldó, a mosolyra exponálás, a sorozatfelvétel, az arcfelismerés, a vaku, illetve a zárhang. A telefon automatikusan felismeri a témát, amit fotóz, de választhatunk kézi módot, ahol mindent alaposan testreszabhatunk, készíthetünk fotókat rövid háttérhangokkal karöltve, elhelyezhetünk különféle vicces karaktereket a kiterjesztett valóság segítségével a képeken, fotózhatunk panorámát, portrét, illetve a Timeshift burst segítségével kiválaszthatjuk a sorozatképek közül, hogy melyiket mentse el a telefon és melyik menjen a szemétbe.

[gallery link="file" columns="1" size="medium" ids="17977,17978,17979,17980,17981"]
A fókuszálás és az exponálás nagyon lassú, ráadásul nem is mindig tökéletesen találja meg az élesítésre szánt helyet, gyengébb fényviszonyok között kifejezetten pontatlan. A képminőség sajnos kifejezetten rossz s gyenge, zajos, ugyanakkor egyáltalán nem is részletes, fakó színekkel dolgozik, ha rájuk nagyítunk, akkor pedig kifejezetten festményszerűen hatnak a képek.

Adatkommunikáció/átvitel, Akkumulátor:

Az Xperia E4g egy darab microSIM kártyát fogad be, de létezik belőle dual SIM-es változat is. Ebben a verzióban már ott van a 4G támogatás így a készülék nagyon gyorsan tudja kiszolgálni a felhasználót. WiFi a 802.11 b/g/n szabványokat ismeri, valamint tudja a Direct és a hotspot funkciókat. A Bluetooth 4.1 verziószámú, a microUSB csatlakozó pedig 2.0-ás, de OTG-vel nincs felvértezve. A-GPS is van, a pozicionálás viszonylag gyors, de érezhető, hogy a GLONASS műholdakat nem látja, emiatt internet nélkül jóval nehezebb dolga van. A rezgőmotor határozott és erős, a beszélgetési hangminőség pedig tökéletes, a beszédhangszóró hangos és tiszta, a mikrofon is kellően érzékeny.



A böngésző jól ismert, hiszen csak a Google Chrome áll rendelkezésünkre internetezéshez, flash támogatás nincs benne, viszont kellően gyorsan tölti az oldalakat, a görgetés is folyamatos, a nagyításra sem lehet panasz, minden jól működik benne. Több lap megnyitása esetén a szoftver elkezd bukdácsolni és belassul.

A hátlap alatt egy 2300 mAh kapacitású, Li-Ion akkumulátor található, ami házilag hivatalosan nem cserélhető. Átlagos használat mellett 1 napot simán kibírt a készülék. Ha jobban nyúztam akkor fél nap alatt leszívta a telepet a hardver. Ekkor viszont a netről streameltem filmet, zenét, teljes fényerő mellett. Néztem rajta Online Forma 1-et HD minőségben. Azt hiszem érthető, hogy miért szusszant meg ilyen gyorsan. De aki erre vetemedik, annak biztosan lesz kéznél egy töltő.

Mit jelent az átlagos használat?

Folyamatos Wi-Fi kapcsolat, Bluetooth kapcsolat, kamera használat (napi 100 kép), zenehallgatás, filmnézés, internet böngészése, beszélgetés, üzenetek írása.
nincs még hozzászólás