Sokkal összetettebb a csimpánzok nyelve, mint azt eddig gondoltuk

2022. május 20.
42.6751
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
cuckoo profilja, adatai
cuckoo
Azok a tudósok, akik a nyelv evolúciós eredetét kutatják, új felfedezéseket tettek a vadon élő csimpánzok hangkommunikációjával kapcsolatban, ami jóval bonyolultabbnak tűnik, mint az eddig gondolhattuk - a témában egy átfogó kutatás is készült.

A vizsgálatok során több, mint 4800 hangfelvételt rögzítettek a Tai Nemzeti Parkban, ami helyileg Elefántcsontparton van, a kutatást mindössze 3 csimpánzcsoportnál kezdeményezték. Mivel a bonobók mellett a csimpánzok azok az emlősök, akik a genetikai állományt nézve a legközelebb állnak az emberhez, így rájuk esett a választás a nyelv és a kommunikáció kapcsolatának a feltérképezésében. Ez a majomfajta ráadásul az emberi jelrendszerre is fogékony és bizonyos szintig tanítható is.

A majmok közti hangalapú kommunikációról készített tanulmány igazán átfogó vizsgálati eredményt mutatott, a csimpánzok "beszédét" a vizsgálatok alapján struktúrák szabályozzák, aminek mentén képesek hangszekvenciát létrehozni, ezáltal a kisebb szekvenciákat több, hosszabb folyamatban átrendezni. Ennek eredményeként a csimpánzok nyelvében szintaxis ismerhető fel, ami az evolúciós fejlődés egyik alapja is.

A szintaxis által az emberéhez hasonló kifejezések és szavak kaphatnak jelentést és összeállhat egy érthető mondat is. A vizsgálat során megfigyelt szekvenciák egyike, az állatok tipikusnak mondható huhogása volt. A kutatási eredményeket látva, a következő lépcsőfok a hanglejtés tüzetesebb vizsgálata lesz, majd a két eredmény közös megfigyelése hozhat akár egy nagyobb áttörést is a csimpánzok kommunikációs adottságait nézve.
5 hozzászólás

Ronalddo

2 éve, 4 napja

De forma ez a majom. röhögő smiley

válasz erre

Mordorer

2 éve, 5 napja

Sokkal okosabbak is mint gondolnánk, ebben biztos vagyok.

válasz erre

Porthos

2 éve, 5 napja

Én még a bálnákra lennék kíváncsi, az mennyire összetett lehet!

válasz erre

TEchie

2 éve, 5 napja

Bakker meglepett smiley mondjuk számomra nem volt kérdéses hogy ők beszélgetnek...

válasz erre

CharlieFirpo

2 éve, 5 napja

Durván értelmes lények, gondolom sokkal okosabbak is annál mint amit feltételezünk róluk.

válasz erre