Sokkal kevesebb lakható bolygó van a világűrben, mint gondoltuk

2019. június 14.
3.0621
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Alaposan megoszlik a tudomány véleménye a lakható bolygók mennyisége kapcsán, a Kaliforniai Egyetem munkatársai pedig most olyan kijelentést tettek, hogy a Goldilocks zóna, avagy a bolygók lakhatási övezete sokkal szűkösebb, mint eddig hittük.

Az egyetem szakértői szerint ugyanis ezt a zónát eddig csak néhány tényező kapcsán ítélték meg, így például a hőmérséklet vagy a központi csillagtól való távolság már elég volt ahhoz, hogy lakhatónak nevezzenek egy planétát, ami a folyékony vízhez és az egyszerűbb élőlények kialakulásához talán elég, de az emberhez hasonló összetettebb létformáknak kevés.

Az egyetem szakértői most egy saját modellt fejlesztettek ki ahhoz, hogy meg tudják vizsgálni a lakhatósági zónában elhelyezkedő bolygók légkörét és fotokémiáját, hiszen egy planétán a szén-dioxid mennyisége is nagyon lényeges - hiszen nagy mennyiségben mérgező -, és ha csak ezt az értéket hozzáadjuk a szűréshez, már jelentősen, legalább harmadára csökken azoknak a bolygóknak a száma, melyek az emberek számára élhetők maradnának.

A kutatás azért különösen fontos, mert ha ezen a szűrőn keresztül vizsgálódunk, akkor sem a Proxima Centauri, sem a TRAPPIST-1 nem rendelkezik lakható bolygóval.
4 hozzászólás

Levi87

1 éve, 11 napja

Nem mintha bármit is számítana, sehova nem jutunk el még legalább egy évszázadig.

válasz erre

Fikarc

1 éve, 12 napja

Most ezt mondják. Eddig mindig arról szólt a fáma, hogy sokkal több van mint gondoltuk. Beszélnek ezek össze vissza...

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 12 napja

Nem mindegy? A Holdig nem jutunk el!

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 12 napja

Egyszer ezt mondják, egyszer azt.

válasz erre