Sokat okostelefonozik a gyerek? Lehet később fog beszélni!

2017. május 07.
3.3971
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Érdekes kutatást hoztak nyilvánosságra a Torontói Egyetem szakemberei, akik arra a következtetésre jutottak egy közel 1000 fős mintavétel vizsgálatát követően, hogy azok az apróságok, akik sokat okostelefonoznak vagy tableteznek, később kezdenek el beszélni.

A szakértők a szülők bevonásával mérték fel a gyerekek beszédfejlődését, valamint azt, hogy korábban, még beszédük teljes kialakulása előtt mennyi időt töltöttek el a kis képernyők nyomkodásával, és arra jutottak, hogy minden 30 percnyi idő alaposan késleltette a kicsik beszédfejlődését.

Hogy egészen pontosak legyünk, a kutatók végkövetkeztetése szerint a naponta 28 percnyi táblagépezés vagy okostelefonozás átlagosan 49 százalékkal növelte meg a beszédfejlődés elmaradásának kockázatát. Hogy ez nem is valós probléma?

Bizonyára neked sincs még kisgyermeked, ha így véled, hiszen ma már teljesen általános, hogy az apróságok 2-3 éves korukra tökéletesen kezelik az ilyen gépeket úgy, hogy közben olvasni - és a fentiek alapján még beszélni - sem tudnak.
3 hozzászólás

rDAVE

7 éve, 6 hónapja és 18 napja

Ez a felmérés önmagában nem jó semmire... (: Egy gyerek nem beszél jobban attól, hogy korábban kezdi el a beszédet. A tanulás része a hallgatás is... Akkor lenne értelme a felmérésnek, ha hozzátennénk azt, hogy mekkora a különbség köztük, amikor már mindkettő beszél. Kiejtés, szókincs stb...

válasz erre

Kileah

7 éve, 6 hónapja és 18 napja

Nem is engedném a gyerekemnek hogy nyomkodja a mobilt!

válasz erre

technomancer

7 éve, 6 hónapja és 18 napja

Az igen! meglepett smiley Új idők, újfajta "betegségek".

válasz erre