Sofőr nélküli autókat állít munkába az Uber

2016. augusztus 19.
1.7711
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Habár hazánkból éppen kivonulóban van, külföldön továbbra is virágzik az Uber, sőt mi több, nemsokára egy olyan újdonsággal igyekeznek majd sokkolni a személyszállítás iparát, amire korábban széles körben még nem volt példa.

A cég ugyanis elhatározta, hogy hamarosan, Pittsburghben már augusztusban forgalomba engedi az első olyan járműveket, amelyek azon túl, hogy sofőr nélkül közlekednek majd, automatikusan és véletlenszerűen képesek lesznek felvenni az utasokat is.

Az első ilyen autókat egyelőre még félautomata üzemmódban indítja el az Uber, ami azt jelenti, hogy egy sofőr is ül majd az autóban, de csak akkor nyúl a kormányhoz, illetve korrigálja a kocsi működését, ha szükség lesz rá, máskülönben csak az utasokkal kommunikál és egy társával együtt megfigyel, feljegyzéseket készít, hogy a háttérben álló összetett szoftver és megfigyelő rendszer tökéletesítésre kerülhessen.

Az Uber egyébiránt a Volvo segítségével valósítja meg tervét, az autógyártóval aláírt szerződés értelmében ugyanis a Volvo XC90-es városi terepjárók lesznek az elsők, amelyek először önműködőként munkába állhatnak.

A cég és az új technológia előtt természetesen még rengeteg akadály áll, ezáltal nem csak a rendszert kell tökéletesre fejleszteni - hiszen mégis emberi életekről beszélünk, hovatovább az autó bizonyos esetekben még igényli is a kézi átvételt -, hanem jogszabály-módosításokat is végig kell vezetni ahhoz, hogy sofőr nélküli autók közlekedhessenek az utakon.

Ami azonban tavaly még a távoli jövő volt, az most hirtelen elérhetővé és közelivé vált, ezáltal az Uber úgy tervezi, hogy 2021-ben, tehát alig öt éven belül már tényleges sofőr és közvetlen emberi felügyelet nélkül is munkába állhatnak az önjáró autók.
6 hozzászólás

kpal

8 éve, 3 hónapja és 6 napja

XC90 gyönyörű élőben is.

válasz erre

marco

8 éve, 3 hónapja és 6 napja

Jót röhögök azon, hogy mennyire istenítik sokan az Übert hogy mekkora megváltás: olcsó, jó a sofőrnek is mert van belőle bevétel, etc.

De ha ezt meglépik, nem lesz olcsó és sofőr se kell. Csak addig van szükség emberre amíg elterjesztik a dolgot. Persze, ok, azért marad még sofőrös is, na de meddig... ?

válasz erre

CharlieFirpo

8 éve, 3 hónapja és 6 napja

Nem semmi, a Total Recallban még csak egy jövőkép volt az önjáró taxi, most meg tessék, itt van. meglepett smiley

válasz erre

Santonio

8 éve, 3 hónapja és 7 napja

Ha ezt megcsinálják, nem lesz olyan megtérülő az Über mint eddig. mosolygó smiley Saját autóflotta, ráadásul ilyen verdákkal, azért az nem egyszerű.

válasz erre

Mordorer

8 éve, 3 hónapja és 7 napja

Nem semmi! meglepett smiley 2021-re ilyen taxik lesznek? meglepett smiley

Ja nálunk nem, bocccs. nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

8 éve, 3 hónapja és 7 napja

Az nagyon durva!!!! meglepett smiley Nem semmi hogy itt tartunk tényleg.

válasz erre