Slack - egy közös felület

2015. február 16.
4.3991
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
androgeek techmag profilja, adatai
androgeek techmag
A XXI.

században feltehetőleg egyre több munkakör igényel egy olyan felületet, ahol meg lehet beszélni bármit és különböző dokumentumok küldésére is alkalmas. Természetesen erre a legegyszerűbb forma (amit előszeretettel használnak is) az email. Egyes cégek már átálltak a Skype -ra, de vannak akik a Google+ rendszerét használják erre a célra.Viszont ezekkel az a legnagyobb a probléma, hogy pár hét/hónap használat után, már nagyon nehéz megtalálni valamit, főleg ha nem emlékszünk, hogy ki küldte, vagy mit küldött. Illetve, ha mondjuk Dropbox, Google Drive vagy egyéb hasonló cloud tárhelyeken elhelyezett fájloknak a linkjét kapjuk meg, azt még nehezebben találjuk meg több száz vagy több ezer üzenet  között. ?Ki küldte? Milyen címről? Mi is volt a fájl neve?? és hasonló kérdésekre kell választ adnunk, hogy a keresét valahol el tudjuk kezdeni.
Ennek vége!
Csapatmunkát illetve vállalati kommunikációt elősegítő rendszert fogok bemutatni aminek a neve: Slack.

Ez végülis ez egy sokrétűen kibővíthető és sokoldalú chat platfrom.
Logikája:
Mivel a készítők is pontosan tudták, hogy az olyan munkakörökben, ahol a csapatmunka a mindennapok natúr ismérve, ott a felhasználók nem fognak váltani az általuk megszokott különböző szolgáltatásokról. Ezért azt a megoldást találták ki a fejlesztők, hogy egy (nem rövid) listáról kiválasztva, pár kattintással integrálhatjuk a kívánt alkalmazást.
A lista tényleg elég hosszú, ezért a teljesség igénye nélkül kiemelnék pár ?ismertebbet":

Google Drive
Dropbox
Asana
Jenkins CI
IFTTT
GitHub
Hangouts
JIRA
Trello
Twitter
MailChimp
Zapier

Ezzel a listának még koránt sincs vége, de az imént felsoroltakból is látszik, hogy tényleg próbálnak minden munkaterületet lefedő integrációt biztosítani. (Ha esetleg még sem találnánk meg a nekünk valót, akkor van lehetőség készíteni is).

A regisztráció során meg kell adnunk a Team nevét, és ezután összeköthetjük azokkal az alkalmazásokkal amiket használunk, és meghívjuk azokat akiket szeretnénk.
Teljes mértékben jó választás lehet egy 5-10 fős csapatnak, de akár egy több 100 fős cégnek is.
A lehetséges beköthető alkalmazásokon túl a másik nagyon nagy előnye a Slack -nek:  keresője. 
A lényege az, hogy kevesebbet kell ide-oda ugrálni az alkalmazások között. Illetve átlátható és kereshető formában láthatjuk (akár) a teljes céges kommunikációját, függetlenül attól, hogy egy funkció fejlesztésével kapcsolatban keresünk valamit, vagy csak meg akarjuk hallgatni az egyik zeneszámot amit a kollégánk küldött.
Elérhetőség:
Innen lehet letölteni OSX -re, illetve elérhető még Android és iOS platformokra is. A Windows variáción dolgoznak, de nem tudják pontosan mikor lesz kész. (Amilyen ütemben halad a fejlesztés, nem hiszem, hogy sokat kell várni rá) Illetve elérhető böngészőn keresztül is. Windows-on és Linuxon a legcélszerűbb Google Chrome segítségével egy ikont létrehozni, így legalább egy gombnyomásra beléphetünk. A webes felület is ugyanolyan jól használható mint mondjuk az OSX kliens.
Fióktípusok:
A teljesség igénye nélkül, röviden bemutatom, hogy milyen lehetséges tagságok vehetőek igénybe, ha valaki(k) úgy dönt(enek), hogy a Slack -et fogja(k) használni csapatkommunikációra.
Lite:
Ingyenes a regisztráció, ami egy nagyon kedves gesztus tőlük mivel egy nagyon színvonalas eszközt vehetünk használatba. Viszont itt az ingyenes csomagban vannak bizonyos korlátok. Pl.: max. 5 beköthető alkalmazás. Viszont nincs maximalizálva, hogy hányan csatlakozhatnak a Csapatunkhoz. Előszőr próbálja ki mindenki mielőtt előfizetne, mert bár sokat adnak a fizetős tagságok, nem feltétlen lesz kihasználva minden esetben.
Standard:
$6,67/felhasználó/hónap egységáron vehető igánybe, viszont ebben az esetben már nem igen kompromisszum. Akárhány szolgáltatással összeköthetjük, ami lehetővé teszi, hogy a legkülönfélébb területen dolgozó felhasználók is tudják használni a kedvelt szolgáltatásukat. Lehetőség nyílik egy Vendég (Guest) felhasználói ?rang? beállítására, továbbá egy jól áttekinthető Statisztikán látja a használati szokásokat. Beállítható Google bejelentkezés többek között, ami lerövödíti az új tagok regisztrációját, illetve a régiek bejelentkezését.
Plus és Enterprise:
Ezek, már inkább nagyobb vállalatoknak van véleményem szerint, de igénybe veheti bárki. A Plus $12,50/felhasználó/hó, az Enterprise $49-$99/felhaszáló/hó, az utóbbi csak idén év vége környékén lesz elérhető. Ezeknél már komplexebb kimutatást láthatunk az aktivitásról. A különböző üzenettípusok exportálhatóak, így akár biztonsági mentésként is megőrizhetjük. Premium ügyfélszolgálat segít akármilyen problémában, vagy felmerülő kérdésben a nap 24 órájában a hét minden napján. Az is jól tükrözi, hogy ezt a két csomagot inkább közép -és nagyvállalati környezetbe szánták, hogy használható a Google mellett SAML autentikáció is.

Ha létrehozunk egy Csapatot amiben tegyük fel 10 tag van összesen, és közösen úgy dönt a csapat, hogy Standard csomagra előfizetnek. Akkor 10x$6,67 kell fizetni havonta, ami nem felhasználónak ?emeli? a státuszát, hanem a Csapat vált Standard típusra. Ez fontos!

 
Használat:
Úgynevezett Channel -eket (csatornákat) hozhatunk létre amik a különböző projektek/témák/chat szobák stb lehetnek. Bármelyik csapattag csatlakozhat, de természetesen hívhatunk meg direkt tagokat is.
Ha esetleg szükség van olyan ?csatornákra? is ahol privát módon lehet beszélgetni, arra is van lehetőség Private Group (privát csoportok) létrehozásával.
Ezen felül küldhetünk 1:1 módon üzenetet bárkinek, és természetesen bármelyik esetben bármit csatolhatunk az üzenetünkhöz.
Két nagyon fontos aspektusát emelném ki a sok előnye közül, amik a hatékony felhasználásban nagy segítségére lesz minden felhasználónak:

Szolgáltatások integrálása
Slack keresője

Ez a két tényező önmagában elég lett volna, hogy megkedveljem az alkalmazást.
Ha sok ember csatlakozik egy csapathoz, akkor érdemes lehet mélyebben áttanulmányozni a különböző jogokat a különböző ?rangokról?.
A használatot nagyon nagyon leegyszerűsíti, hogy egy ?/? beírásával megjelenik egy parancslista. Ebben a parancslistában gyakorlatilag az összes olyan funkciót elérünk ami a mindennapi használat során felmerülhet. Kezdve egy új tag meghívásától az adott Csatornához, egészen a bekötött szolgáltatások különböző funkcióinak az eléréséig.  Az alapesetben elérhető listát itt tudjátok elolvasni, és van lehetőség, hogy ezt akár saját parancsokkal is bővítsétek.
Abból a korábban is említett bizonyos listán szereplő szolgáltatásokat azért nem tudom bemutatni mert mindegyik máshogy dolgozik együtt a Slack -kel.
Konklúzió:
Az Androgeek szerkesztőségének jelentős része kifejezetten megszerette ezt a remek szolgáltatást. Mi, személy szerint bátran ajánljuk bárkiknek, mert a kommunikációt nagyon leegyszerűsíti. Még egyszer kihangsúlyozom: az a célja a Slack -nak, hogy  biztosítson egy olyan chat felületet, amit felhasználási területtől függetlenül mindenki ugyanolyan hatékonyan használhat.
A használatról bővebben írunk, ha van rá igény, de ?sajnos? az egy elég hosszú cikk lesz, és nem akarunk slendrián munkát végezni.

Ennél a szolgáltatásnál az egyszerű kezelőfelület nem tükre a funkciók és a lehetőségek számának. Ergo: azért mert ránézésre egy egyszerű chat szolgáltatás, de valójában jóval több is kohzható belőle. El lehet merülni nagyon a lehetőségekben, és még napok múlva is csak rá-rácsodálkozik a felhasználó, hogy ?Még ezt is meg lehet vele oldani?!? . A puding próbája még mindig az evés, nem beszélve a kommunikációs szolgáltatásokról, ahol fokozottan igaz a ?Gyakorlatban is ki kell próbálni? elv.

Próbáljátok ki!

Ha úgy döntötök, hogy kipróbáljátok, akkor ezen a linken keresztül regisztráljatok. Ez nem csupán önös érdek! Ha ezen keresztül regisztráltok és úgy döntötök, hogy elő is fizettek, akkor kapok $100 (és mi is). Ebből a további előfizetési díjat lehet fedezni, ami bizony sokaknak nem egy rossz üzlet!

Mondjátok el nekünk is a véleményeteket komment formájában, illetve ha tetszett ez a cikk, akkor oszd meg a barátaiddal/ismerőseiddel.

http://youtu.be/B6zVzWU95Sw
nincs még hozzászólás