Sir Tim Berners-Lee, avagy az internet atyja aggódik a világháló jövője miatt

2017. március 15.
3.3411
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Sir Tim Berners-Lee nevét a legtöbben úgy ismerhetik, mint az embert, aki megalkotta az internetet, egészen pontosan kifejlesztette többek között a HTML és a HTTP protokollokat, ezáltal ha megszólal a téma kapcsán, arra érdemes lehet odafigyelni.

A tech világ egyik élő legendája pedig a napokban, egészen pontosan az internet 28. születésnapja alkalmából egy nyílt levelet hozott nyilvánosságra, amelyben meglepő módon arról írt, hogy komoly aggodalmai vannak a világháló jövőjét tekintve, és bár rengeteg dolog zavarja őt, mégis kiemelt és kifejtett közülük hármat, amelyek szerinte a leginkább aggasztóak.

1. A 61 éves tech guru így elsőként rögtön kifejtette, hogy szerinte komoly problémát jelent az, hogy az emberek mára teljesen elveszítették az irányítást az interneten személyes adataik felett, ezáltal bármikor és bármi kiszivároghat, semmi és senki nincs biztonságban, a rendszer pedig követhetetlenné vált.

2. A második jelentős problémaként kiemelte az álhírek megjelenését és térnyerését, amelyek megszüntetése kapcsán bár rengeteg kezdeményezés indult, azonban szerinte még mindig nincs valódi megoldás arra, hogy a hiteltelen információkat megállítsák.

3. A harmadik és egyben utolsó leginkább jelentős aggodalom Tim szerint a politikai kampányok és hirdetések megjelenése a világhálón, amely bár önmagában alapvető gond, de az szerinte még nagyobb probléma, hogy ezek nem átláthatók, így többségük az emberek becsapására épül fel.
3 hozzászólás

rDAVE

1 éve, 3 hónapja és 12 napja

A politikai kampányok és a hirdetések részei a rendszernek, így maradnak, amíg az élet részei. Tök mindegy, hogy internet, utcai plakát vagy F1... Ami népszerű, ott vannak reklámok/(szponzorok)/politika. Az álhír meg megint olyan, amivel te magadat szívatod, hiszen azt jelenti, hogy nem hiteles forrásokat követsz... Emberünk akkor élte legjobban magát az internetben, amikor az réteg cucc volt. Nem voltak multik, ostoba emberek, hozzá nem értők, csalók és politikai résztvevők. Ha majd nem tech analfabéták hozzák a törvényeket, akkor biztosan komolyabb szervezetek fognak foglalkozni az adatlopással, az álhírekkel és a kamu reklámokkal, amik amúgy is törvénybe ütköznek. Nem lehet az internet egyszerre szabad és rendezett. Lehet anno utópiának gondolta, de akkor meg nem lehet a "mindenkié". Az átverhetőség meg nem számítástechnikai probléma... Nem az internet miatt kell aggódni, hanem amiatt, hogy még mindig nem képesek az emberek olyan politikai (és oktatási) rendszert kitalálni, ami működik. Nem fejlődünk társadalmilag, csak ismételgetjük a történelmet...

válasz erre

marco

1 éve, 3 hónapja és 12 napja

technomancer írta:
Abszolút egyet kell érteni vele, de mit lehetn(ne) tenni???
Az agyakban kéne rendet tenni, de ez kivitelezhetetlenül nagy meló lenne...

válasz erre

technomancer

1 éve, 3 hónapja és 12 napja

Abszolút egyet kell érteni vele, de mit lehetn(ne) tenni???

válasz erre

 

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink