Simán régi Windows XP fut a britek legnagyobb hadihajóján is

2017. június 28.
3.5261
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A Telegraph beszámolója szerint nem vette elég komolyan a világ a WannaCry vírus tarolását - erre utal a Petya felbukkanás is -, lévén kiderült, hogy nemcsak a magánfelhasználóknál, hanem még a brit hadseregnél is előfordul sérülékeny Windows XP-t futtató rendszer.

Mindez ráadásul nem egy unatkozó tábornok internetre sem kötött, kizárólag Passziánszra használt gépén, hanem a britek legnagyobb hadihajóján, ami azért ciki, mert így konkrétan bármelyik zsarolóvírus célirányosan képes megtámadni és blokkolni a monstrumot, kivonva ezzel a forgalomból a kérdéses hajóóriást.

A Telegraph jelentései szerint nagyobb a baj, hogy a hadihajón megtalálható gépeken egytől-egyig a Windows XP régi, még a WannaCry által is sebezhető változata fut, mert senki sem gondoskodott a frissítésről, aminek az oka a lap értesülései alapján az lehet, hogy a hajó annyira zárt rendszert használ, hogy az IT-s fejlesztés vagy csak nehezen valósulhatna meg, vagy egyáltalán nem.

Ezzel is alátámasztásra került, hogy mennyire felelőtlen lépés a Microsoft részéről egy korábbi, rendkívül népszerű Windows operációs rendszer támogatásának a felfüggesztése. Az esetre a brit haditengerészet egyébiránt úgy reagált, hogy biztonsági rendszereik kielégítőek, ezáltal kiberbiztonsági szakemberek gondoskodnak arról, hogy ne legyen probléma.

Elég rosszul végzik a dolgukat, ha még egy XP-frissítést sem kezdeményeztek...
3 hozzászólás

Kisfaludy82

2 éve, 22 napja

Ehhez csak gratulálni lehet. Eleve nem értem komoly gépeken a Windows futtatását, de hogy egy 15 éves!!!! oprendszerrel induljanak csatába vagy megvédeni az országot az mindenen túltesz.

válasz erre

technomancer

2 éve, 23 napja

mrG írta:
Ha teljesen offline van, akkor tök mindegy. Egyébként úgy tudom, hogy a MS frissíti a régi rendszereket is, ha van rá pénz
Én is így tudom. Onnantól aki nem frissít az magára vessen. Igaz, ilyen környezetben ez már nagyon nagy felelőtlenség inkább.

válasz erre

mrG

2 éve, 23 napja

Ha teljesen offline van, akkor tök mindegy. Egyébként úgy tudom, hogy a MS frissíti a régi rendszereket is, ha van rá pénz

válasz erre