Sikerült hozzáférni a Vénusz éjszakai időjárásának adataihoz

2021. július 22.
46.9921
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Régóta tanulmányozza már az emberiség a Vénuszt, és az első vénusz-szonda 1978-ban érte el a bolygót - a tudósok azonban nagyon keveset tudtak arról, milyen az éjszakai időjárás a Vénuszon.

Ez azonban most változott, tekintve hogy a legfrissebb tanulmányban a kutatók új módszert dolgoztak ki az infravörös érzékelők használatára az Akatsuki japán Vénusz éghajlati pályán, a Vénusz körüli pályára 2015-ben érkezett szondán, hogy végre kiderüljön, milyen az időjárás a kérdéses planétán éjszaka. Ezek az érzékelők éjszakai felhőket és furcsa szélkeringési mintákat találtak.

A közvetlen képek kis méretű felhőmintái halványak és gyakran megkülönböztethetetlenek a háttérzajtól, ezt pedig el kellett nyomniuk, hogy többet lássanak. Ezzel az új analitikai módszerrel a csapat éjszaka megfigyelte a bolygó észak-déli szeleit, és valami egészen furcsát talált.

Ami meglepő, hogy ezek a felhők a nappali felhőkkel ellentétes irányban futnak. Egy ilyen drámai változás nem következhet be jelentős következmények nélkül. Ez a megfigyelés segíthet a vénusz időjárási rendszer pontosabb modelljeinek felépítésében, amelyek remélhetőleg megoldanak néhány régóta megválaszolatlan kérdést a vénuszi időjárással és valószínűleg a földi időjárással kapcsolatban is.


Ezzel az új módszerrel a kutatók úgy gondolják, hogy a jövőbeni tanulmányok új részleteket tárhatnak fel más bolygók, például a Mars vagy akár saját Föld bolygónk időjárásáról - állítja a nyilatkozat.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

2 éve, 11 hónapja

Azért itt a Földön is lenne ezt azt kutatni..

válasz erre

petrovicsz

2 éve, 11 hónapja

Hát ezzel az emberiség azért nincsen sokkal előbbre... röhögő smiley

válasz erre

inkognito

2 éve, 11 hónapja

Érdekes kutatás de ennyi.

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 11 hónapja

Sokra nem megyöünk vele szerintem sajna.

válasz erre

Porthos

2 éve, 11 hónapja

Nem lenne gyenge ha pont ott találnánk valami életet... mosolygó smiley

válasz erre