Sikerült először lefotózni egy igazi fekete lyukat!

2017. április 18.
4.2071
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Bravúros teljesítményt sikerült nyújtania néhány nemzetközi csillagásznak, akik április első felében a Föld 10 különböző pontján megtalálható űrtávcső összehangolásával elkészítették a világ első fotóját egy fekete lyukról.

A kiválasztott jelenség a Tejútrendszer kellős közepén elhelyezkedő fekete lyuk lett, amit azért nehéz megörökíteni, mert eseményhorizontja 20 millió kilométer szélességben helyezkedik el, és mivel az erős gravitációs mező jóvoltából a fény nem tud kiszabadulni belőlük, ezért egy speciális teleszkóphálózatot kellett összehangolni a Földön ahhoz, hogy az első fotót meg lehessen örökíteni róla.

A történelmi esemény jelentőségét tovább növeli, hogy a kérdéses fekete lyuk, avagy a Sagittarius A a Nap tömegénél 4 milliószor nagyobb, és a tudósok szerint ez a jelenség a felelős azért, hogy a galaxis forgó mozgást végez, és bár határozottak e kijelentések, magát a lyukat még soha nem látta senki sem.

A teleszkóphálózat egyébiránt április 5. és április 11. között hajtotta végre a fotózást, aminek során 500 terrabájtnyi adat került rögzítésre, amit még mindig továbbítanak az MIT Haystack obszervatóriumba, ahol mindezt szuperszámítógépek alakítják majd át valódi fotóvá, amely talán az év végére, vagy a jövő év elejére el is készülhet.
3 hozzászólás

techiii

7 éve, 6 hónapja és 16 napja

Olyan sokára lesz csak kész? meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 6 hónapja és 16 napja

Kíváncsi vagyok rá nagyon hogy néz ki!

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 6 hónapja és 16 napja

De durva hogy ennyi ideág kell összeállítani a fotót! meglepett smiley

válasz erre