Sikeresen landolt a Hayabusa-2 a Ryugu aszteroidán, már kőzetmintát is gyűjtött

2019. február 23.
3.5871
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A körülbelül 900 méteres átmérővel rendelkező Ryugu aszteroidán sikeresen landolt a Hayabusa-2 nevezetű japán űrszonda, ahogy az a japán űrhajózási és kutatási hivatal jóvoltából kiderült.

A Ryugu kisbolygó jelentősége főleg abban keresendő, hogy a szakemberek szerint a Naprendszer kialakulásával együtt jött létre, így a japánok által gyűjtött mintákkal akár közelebb kerülhetünk a földi élet kialakulásához is. Tegnap már gyűjtött is kőzetmintát a Hayabusa-2.

Három landolást terveznek egyébiránt, a tegnapi mintagyűjtés csak az első a sorban, ellenben pár napot kell majd várni, míg kiderül, valóban sikerült-e begyűjteni értékelhető anyagot. Ha minden a tervek szerint halad, akkor egészen 2019 decemberéig fog a Ryugu felszínén tanyázni a Hayabusa-2, majd 2020-ban visszaérkezik a Földre, ahol tüzetesebben is meg lehet vizsgálni majd a mintákat.

Szeptemberben már a kisbolygóra küldtek két kutatórobotot, illetve októberben még a Mascot nevű leszállóegység is landolt, ezek azóta is folyamatosan szállítják az adatokat a földi csapatnak. Októberben sor került volna már a leszállásra, azonban el kellett végül halasztaniuk, merthogy az aszteroida egyenletlen felszíne miatt nem tudtak normális leszállópontot találni, illetve 2018 végén még a kapcsolat is megszűnt a Hayabusa 2-vel, miután az a Nap túlsó oldalán volt.
5 hozzászólás

login_password

1 éve, 7 hónapja és 1 napja

Gratula a sok mérnöknek és szakembernek.

válasz erre

TEchie

1 éve, 7 hónapja és 1 napja

Nem semmi bravúr lehet ez amúgy.

válasz erre

techiii

1 éve, 7 hónapja és 1 napja

Az szép! Ez jól sikerült.

válasz erre

Fikarc

1 éve, 7 hónapja és 1 napja

Nem semmi bravúr lehetett rajta leszállni.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 7 hónapja és 1 napja

Kíváncsi leszek, tényleg leszűrhető lesz-e bármilyen új információ az eredményekből.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink