Sikeresen elindult a Földet is veszélyeztető aszteroidát kutató űrszonda

2016. szeptember 09.
1.8411
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A NASA legfrissebb hírei szerint sikeresen fellőtték az űrbe azt az Atlas V rakétát Floridából, amely az OSIRIS-Rex berendezés szállításával azt a célt szolgálja majd, hogy a hétéves expedíció során mintát hozzon a Földet is veszélyeztető Bennu aszteroidáról.

Amennyiben a küldetés sikeresen záródik, abban az esetben a NASA most első alkalommal hozhat vissza a Földre egy aszteroidából származó mintát, amivel a tudósok azt remélik, hogy rengeteg új információt tudhatnak meg a Naprendszer és az élet keletkezéséről, noha a küldetésnek egy sokkal fontosabb feladata is van.

Az 1999-ben felfedezett Bennu aszteroida ugyanis jelenleg az egyik olyan kisbolygó, amely fél kilométeres átmérőjével a legnagyobb veszélyt jelenti a Földre, a számítások szerint ugyanis 2135-ben ez az aszteroida fog elhaladni a Föld és a Hold között, és a két nagy bolygó közelsége olyannyira megzavarhatja haladási irányát, hogy 2700 az egyhez az esélye annak, hogy nekicsapódjon planétánknak. Ez persze csak a legrosszabb forgatókönyv, amire a tudósok most szeretnének felkészülni.

Az űrszonda egyébiránt sokáig utazik majd, így az OSIRIS-Rex csak 2018 őszén érkezhet meg az aszteroidához, és nagyjából egy évig kering majd körülötte megfelelő leszállót keresve. A landolás után aztán a gépezet nagyjából két unciányi mintát vesz a felületéből, és elindul visszafelé, megérkezésére azonban csak 2023-ban számíthatunk majd.
4 hozzászólás

betyár

8 éve, 2 hónapja és 13 napja

rDAVE írta:
2135? Engem nem fog zavarni. röhögő smiley
Egyetértek röhögő smiley

válasz erre

rDAVE

8 éve, 2 hónapja és 13 napja

2135? Engem nem fog zavarni. röhögő smiley

válasz erre

zender

8 éve, 2 hónapja és 13 napja

Milyen kemény: odamegy, köröz, leszáll, begyűjt, és visszahoz. És ezt nem egy bolygóval, hanem egy aszteroidával! meglepett smiley Nem semmi! mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

8 éve, 2 hónapja és 13 napja

Jó utat neki! mosolygó smiley Nem tudom elképzelni hogyan tudják egyébként az onnan nyert mintából ezt a sok infót kinyerni, de érdekes az biztos.

válasz erre