Sikeres volt az EDEN ISS első éve, majdnem 300 kiló zöldséget termeltek az Antarktiszon

2019. január 11.
3.5061
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Óriási sikerként könyveli el a Német Űrközpont az EDEN ISS projektet, aminek a lényege az volt, hogy az Antarktiszon, egy speciális növényházban egészséges és tápláló zöldségeket termeszthessenek.

A kísérleti program lényege az, hogy a jövőben akár az űrben is lehetősége nyíljon az emberiségnek friss zöldség és gyümölcs termesztésére, amihez az első év tapasztalatai alapján nem kell túl nagy hely, sem termőföld, természetes napfény, de még növényvédő szerek sem.

Ezek kizárásával ugyanis 2018-ban közel 300 kiló zöldséget termeltek az Antarktiszon felállított speciális üvegházban, ezáltal 67 kiló uborkát, 46 kiló paradicsomot, 19 kiló karalábét, 8 kiló retket, 15 kiló fűszernövényt és 117 kiló salátát tudtak learatni.

Persze az EDEN ISS-nek vannak még nehézségei, így bár a fenti zöldségekkel nem volt probléma, de például paprikát és epret egyelőre nem tudtak termelni ilyen körülmények között, azonban a projekt több évig fut majd, ezáltal bőven lesz idő kísérleteket folytatni.
4 hozzászólás

Ronalddo

5 hónapja, 2 hete és 3 napja

Nem csak az űrkutatás miatt érdekes ez az info. Abban is biztosak lehetünk, ha jön egy újabb jégkorszak, akkor legalább ezeket fogjuk tudni enni.

válasz erre

Fikarc

5 hónapja, 2 hete és 3 napja

Az nem semmi mennyiség!

válasz erre

Kisfaludy82

5 hónapja, 2 hete és 3 napja

Ez jó hír. Egy lépéssel közelebb az űr meghódításához.

válasz erre

Direktor

5 hónapja, 2 hete és 3 napja

Várható volt hogy sikeres lesz, azért a fény és a hőmérséklet na meg a locsolás ami kell nekik elsősorban.

válasz erre