Semmihez sem hasonlítható égitesteket találtak a Tejútrendszer közepén

2020. január 16.
23.0501
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Tejútrendszer közepén, a szupermasszív fekete lyuk közelében a csillagászok hat olyan égitestet találtak, amelyek a Sagittarius A* körül keringenek, ezek pedig a galaxisban semmihez sem hasonlítanak.

Annyira sajátosak, hogy vadonatúj osztályba sorolják őket - ezeket a csillagászok G objektumoknak hívják. Az eredeti két tárgy - a G1 és a G2 - először majdnem két évtizeddel ezelőtt magára hívta a csillagászok figyelmét, miközben a pályáik és a furcsa jellegük fokozatosan összefonódtak a következő években. Hatalmas gázfelhőknek tűntek, melyek megnyúlnak, amikor közel állnak a fekete lyukhoz.

De a G1 és a G2 nem gázfelhőkként, hanem csillagokként viselkednek. A kutatók több mint 20 éve vizsgálják a galaktikus központot, ezen adatok alapján a csillagászok egy csoportja további négy objektumot azonosított: G3, G4, G5 és G6. Más pályán vannak, mint a G1 és a G2, azonban még nem tudják megállapítani, hogy valójában mik is ezek. Jelenleg vizsgálódnak tovább, hátha sikerül megállapítaniuk, mik ezek a semmihez sem hasonlító égitestek.
3 hozzászólás

inkognito

9 hónapja, 3 napja

Mennyi mindent nem lehet még tudni.

válasz erre

CharlieFirpo

9 hónapja, 3 napja

Wow! Megint valami újdonság amit évtizedekig nem fogunk megérteni!

válasz erre

zender

9 hónapja, 3 napja

Elég érdekesen hangzik, még akkor is ha a jelentőségét nem igazán vagyok képes megérteni.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink