Sejtkutatók kapják idén az orvostudományi Nobel-díjat

2019. október 08.
7.9071
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentette, hogy három elismert tudós kaphatja meg idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, mégpedig leginkább a sejtkutatásban elért áttörő eredményeikért.

A három kiválasztott William G. Kaelin, Sir Peter J. Ratcliffe és Gregg L. Semenza lettek, akik azt vizsgálják, hogy az emberi sejtek miként érzékelik a szervezetben az oxigént elérését, illetve miként alkalmazkodnak ahhoz az állapothoz, ha fellép az oxigénszint változása.

A kérdéses megfigyelések és tudományos kutatások azért voltak jelentősek, mert a sejtek oxigénérzékelésének tulajdonságai nagy szerepet játszanak rengeteg betegség és rendellenesség kialakulásában, így összefüggésbe hozták már a vérszegénységgel és bizonyos ráktípusokkal.

A tudomány ugyanis már évszázadok óta tisztában van azzal, hogy az oxigén egy nagyon fontos alapanyag az emberi sejtek működésében, de hogy ezek a sejtek miként alkalmazkodnak az oxigénszint módosulásához, azt a három tudós tudományos publikációjának megjelenéséig senki sem ismerte.


3 hozzászólás

Kisfaludy82

4 éve, 11 hónapja és 21 napja

Csak már sikerülne is gyógyítani a rákot ezzel a sok felfedezéssel...

válasz erre

Harder

4 éve, 11 hónapja és 21 napja

Remélem, előre is lendítik a tudományt.

válasz erre

Direktor

4 éve, 11 hónapja és 21 napja

Respect.

válasz erre