Samsung Galaxy Tab 4

2014. augusztus 02.
5071
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
katonajanos profilja, adatai
katonajanos
?A Samsung tipikusan egy olyan cég akik megtesznek mindent annak érdekében, hogy a létező összes szegmenst lefedjék az adott piacon.

Ezért képesek minden kategóriában évente több terméket is piacra dobni. Igaz, hogy nem minden esetben van feltétlen szükség az újabb verzióra való cserére, azonban akik Galaxy Tab 3.0 -t használnak nekik ez a termék egy másik galaxisba való ugrást jelent.
Külső
A Galaxy sorozatra jellemző külső ismertető jegyek? itt, mint a gombok elhelyezkedése és a készülék külső felépítése, itt is megtalálhatóak.

A tablet háta jó minőségű műanyag, ami teljesen megfelelő erre a célra, ráadásul az eszköz súlya teljesen tűrhető még egykezes használatnál is, ugyanis ezt a 7?-os készüléket egy kézzel át lehet érni, ami azt is jelenti, hogy két kézzel kényelmesen tudunk gépelni, ha kézben tartjuk. Az alján egy Micro Usb (2.0) csatlakozó helyezkedik el, a tetején egy jack bemenet található. A jobb oldalon a megszokott bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó gombok mellett a Micro SD kártyafoglalat kapott helyet (32GB-ig bővíthető).


Így, hogy a jobb oldalra rakták ezeket a gombokat, a bal oldal teljesen üresen maradt. Ez kényelmes hozzáférést biztosít mind a hangerőszabályozáshoz, és az SD kártyához, abban az esetben is, ha éppen billentyűzettel szerelt tokban használjuk. Viszont a hangszórókat a Samsunghoz ?méltó helyre? rakta, a készülék bal alsó sarkába, ami a hang tompulását eredményezi, ha letesszük az asztalra, de szabadon sem veszi fel a versenyt egy jobb minőségű hangszóróval felszerelt eszközzel.

Az összeszerelésre nem lehet panasza a kedves vásárlónak, azonban ez is jelzés értékű az árkategóriát tekintve. Viszont ez nem azt jelenti, hogy az összeszerelésbe hiba csúszott, jól mutatja ezt az is, hogy a Samsung (már megszokottnak mondható módon) egy fém hatású keretet rakott a kijelző köré, ezzel is védve az esetleges töréstől, és nagyon sokat hozzáad a megjelenéséhez. Igazából csak a masszívan összeszerelt készülékek után lehet feltűnő, hogy az oldalát kissé megnyomva időként enyhe recsegő hangot hallunk. Mivel unibody házról van szó (házilag nem szétszedhető) ezért az illesztéseket normálisan tudták megcsinálni, ami talán nagyobb védelmet biztosít a belső dolgoknak, viszont így otthon nem cserélhető a 4000 mAh-s akkumulátor, ami 9-10 óra filmezést tesz lehetővé, és egy-egy utazás alkalmával is elég lesz.

https://www.youtube.com/watch?v=RqlPnjxoAuw&index=1&list=UU_W2unPXUIgv1JQrfN7YC0w

1080p felbontásnál nagyobb videót nem kezel, erre érdemes figyelnie azoknak akik 2k/4k felbontású filmeket néznének a tableten. Igaz, hogy a unibody kialakításnak köszönhetően nem érjük el a telepet, de ez olyan aspektus amin a vélemények nagyon megoszlanak, hogy szükséges-e. Ha nem nyúzzunk a tabletet akkor akár egy hétig képes elketyegni, ami jónak mondható. Ellenben egy erőforrás igényes játék azért megizzasztja a készüléket és enyhe melegedést lehet érezni a jobb felső sarok környékén (ott van a processzor).

A külsőhöz szorosan kapcsolódó tényező a kijelző, amire (7? 1280x800 TFT 216ppi) egyáltalán nem lehet panasz (főként ebben az árkategóriában). Szikrázó napsütésben is tökéletesen lehet olvasni, filmezni vagy bármit csinálni, ahogy a betekintési szöggel sincsenek problémák. Egy komoly probléma számomra, hogy a képernyő érintés érzékelője olyan erős, hogy érintés nélkül is kattintást észlel, ami sokszor zavaró a folyamatos használat során, viszont télen, ha valaki az utcán szeretné elővenni ezt a 7 colos eszközt, akkor akár kesztyűben is tudja használni az érintőképernyőt. Viszont ami nagyon zavaró lehet, hogy a Home gomb melletti két virtuális gomb nem világít, így, sötétben félrenyomhatunk, illetve keresgélni kell. Egy iPad mini retina van használatban nálam állandó jelleggel és egyáltalán nem volt olyan érzésem, hogy inkább az iPaden csinálnám amit csinálok, mert ott szebb/jobb lenne, sőt! Lehet a fényerőnek és/vagy a szaturációnak köszönhető, de sok esetben éreztem úgy, hogy az iPadem kevésbé lenne igénybevéve, ha lenne egy Galaxy Tab 4.0 is a háztartásban.

A súlya teljesen kényelmes fogást biztosít akár hosszabb olvasásnál, vagy csak ha a buszon állva nyomkodjuk, ugyanis a 276g nem számít soknak, és ez a felhasználói élményindexen is meglátszik. Szinte nem is érezzük plusz súlynak ha a kezünkben tartva mászkálunk vele.

Belső

Az Android 4.4.2-es Kitkat, Samsung által modosított rendszere (Magazine UX) nagyon pozitív csalódást okozott, ugyanis a rendszer stabil, szép és teljes mértékben felhasználóbarát. A beállítások design-ját újragondolták és a főbb beállítási lehetőségeket egy felső navigációs sávban helyezték el, ami az átláthatóságot hivatott javítani. A rendszer teljes egészében gördülékeny és stabil, amihez kapunk pluszba 4 újság előfizetést: Joy, Éva magazin, Füles és Men?s Health. Ez egy táblagép esetében egy egy nagyon szimpatikus húzás volt a Samsung részéről, ugyanis ezeknek az újságoknak az ára több ezer forint. Sajnos van egy hiba amiről a Samsung is tud és dolgoznak rajta lázasan, mégpedig: a Több felhasználó mód, csak a WI-FI képes modelleken érhető el. Ami képes kezelni a 3G/4G hálózatok azokon sajnos nem elérhető.

[gallery columns="2" type="slideshow" link="file" ids="11798,11799,11800,11801,11802,11810"]

Ezeken felül található benne egy úgynevezett Gyerek mód, amiből csak PIN kóddal tudunk kilépni, és meghatározhatjuk hogy milyen alkalmazásokat érjen el a gyermekünk valamint, hogy azokkal mennyi ideig játszhat. Pontos statisztikát láthatunk arról is, hogy mikkel és mennyit játszott. Ez a funkció a kis gyermekes családoknál biztos folyamatosan használatban lesz, és mi is nyugodtabban adhatjuk oda a táblagépet a gyerekünk kezébe.

[gallery type="slideshow" link="file" ids="11805,11806"]

A rendszer nincs telezsúfolva alkalmazásokkal és az S-penben sem érthető minden funkció, ahogy egy NotePro esetében, illetve kártyaszerű hírolvasási funkció sem érthető el. A Samsung által fejlesztett multitasking nagyon jól működik és sokat hozzáad ahhoz, hogy az ember a mindennapokban eredményesebben használja az eszközt, és több esetben felváltsa a laptopot.(Szerintünk ennek a funkciónak/lehetőségnek adottnak kéne lennie minden Androidos készüléken.) A böngészési élmény teljesen jó volt, a lapok pikk-pakk betöltődtek és a scrollozás is gördülékeny volt.

 

[gallery type="slideshow" link="file" ids="11807,11808,11809"]

A tárhelyet valószínűleg a nem a készített képek és videók fogják megtölteni, mert egy 3MP hátsó kamera található, ami bár képes 720p felbontásban rögzíteni videót, elég gyenge. 1,3MP előlapi kamerát szereltek a gépezetbe, ami egy videóhívás esetén, a mai átlag felszereltséget nézve elég kevés. Ezt a benne található 6 db üzemmód sem nagyon feledteti velünk, amik bár jól használhatóak, de a képminőség akkor sem lesz szebb/jobb. Bátran mondhatjuk, hogy a leggyengébb pontja ennek a készüléknek a kamerája. Azonban annyit nem várhatunk el mint egy magasabb szegmensben lévő okostelefontól, főleg nem ennyi pénzért. Kíváló fényviszonyok között készít (jó indulattal) tűrhetőnek mondható képeket, egy beltéri eseményen azonban már teljesen esélytelen lesz, és ezt tovább rontja az is, hogy nincs benne semmilyen fényforrás a téma megvilágításához.

[gallery link="file" ids="11795,11794"]

https://www.youtube.com/watch?v=nkSGgVDM4Ps&list=UU_W2unPXUIgv1JQrfN7YC0w&index=2

Adatkommunikáció terén nem vagyunk ellátva mindennel, de ami egy ?átlag felhasználónak? kell azok rendben vannak. A Wi-Fi antenna az átlagnál egy kicsit jobb, és támogatja a 802.11b/g/n szabványokat is, viszont a készülék nem kezeli a mobilhálózatokat (ergo mobilnetet nem tudunk használni rajta) és NFC sincs benne. A Bluetooth 4.0 a gyors adatkommunikációért felelős, illetve a benne található GPS a gyors és pontos navigációként. Utóbbit azonban csak akkor tudjuk használni ha offline térképet használunk vagy valamilyen Wi-Fi hosting megoldást keresünk, mert ugye internetes elérés kell hozzá.

Használat

A táblagép mindennapi használatra (böngészésre, chatelésre) nagyon jó. A 7?-os mezőnyben egy kiemelkedő versenyző, mind árban, mind tudásban. Vannak nála olcsóbb gépek is, de az anyaghasználat, minőség és a rendszer használhatósága hatalmas pozitívummként emeli ki a többi közül. A Samsung feltételezhetően női fogyasztóknak szánta elsősorban a Tab 4.0-t, amit bizonyítanak a magazin előfizetések is. Azonban ez bárkinek jó választás lehet, aki egy megbízható, egész nap használható 7?-os táblagépet szeretne. A multitasking illetve a teljes interfész remekül működik és akár munkára is alkalmassá teszi a tabletet. A hardverre nincs panasz, a lapkakészlet kíválóan teszi a dolgát, a memória is csak néhány esetben bizonyult kevésnek. Bátran mondhatjuk, hogy bármilyen alkalmazást (akár a nagy grafikai igényűek közül is) használhatunk, csupán a telep töltöttségét kell figyelembe tartani. Mivel nem raktak rá gyárilag mindent, amit megszokhattunk a Samsungtól ezért a Play Store sokszor a segítségünkre lesz. Továbbá USB-OTG kábellel lehetőségünk van, bármilyen pendrive vagy külső merevlemez csatlakoztatására, azonban ez nem szériatartozék a készülékhez.

Ez a tablet olyan felhasználóknak lehet a legjobb választás akik az alsó-közép osztályból szeretnének táblagépet (főként az ár tekintetében), de egy megbízható,az egész család számára hasznos gépet akarnak. Nem tud annyit, mint egy felső kategóriás társa, de amit tud azt akadás mentesen és gyorsan végzi el.

Főbb paraméterek összegezve:

 Kijelző
7? 1280x800px 216ppi TFT


Lapkakészlet (CPU+GPU):
Marvell PXA1088 lapkakészletARMv7 ARM Cortex-A7 (4x1,2GHz)


Memória
1.5GB RAM, 8GB ROM


Akkumulátor
3.8 Volt, Lithium Ion, 4000 mAh


Kamera
Hátsó - 3 MegapixelElső - 1.3 Megapixel


Méretek/Súly
4.25" x 7.36" x 0.35"276 grammA készüléket ezúton is köszönjük a Samsung -nak, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta!
nincs még hozzászólás

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink