Rust: Túlélőszimulátor a Garry's Mod fejlesztőitől

2014. január 29.
1.3641
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Yitsushi profilja, adatai
Yitsushi
Nem is olyan régen felkerült Steam-re egy Rust nevű játék.

Pontosabban annak alpha verziója, azaz még csak béta sem. De mi is ez? Decemberben beugrott mindenki szeme elé és kaszált. Nagyon sokan vették meg, amire Garry azt mondta, hogy meg sem érdemlik ezt a sok pénzt, de mindent megtesznek, hogy megérdemeljék. Kicsit több mint egy hónapja járszom vele, nem sokkal miután megvettem el is indítottam az első Magyar Rust szervert. Nagyon sok ember megismertem hazánkból, akiknek nagyon örülök és már jó, hogy a játék kapcsán találkoztunk.
Rust?


Persze még mindig nem mondtam el, hogy mi is ez. Leegyszerűsítve egy túlélőszimulátor, ahol online egy nagy térképen kell túlélni másokat. Mindenki ellenfél. A farkas, a medve és a többi játékos. Minden nyersanyag ami mozog és ami nem. A farkas, a medve, a vaddisznó és a többi játékos. Az egész játékot egy kővel, 2 mandázzsal és egy fáklyával kezdjük. Innen indul minden. Teljesen mezittelenül szaladgálunk a világban, elsősorban kaja után kutatva. Minden további eszközt el kell készíteni alapanyagokból. Ismerős? Nem ez nem Minecraft. Annak tűnik, de nem az. Miután sikeresen leöltük az első vaddisznót (a legkönnyebb) élelmiszerforrás. Nekiláthatunk gondoskodni az otthonunkról, mert tűz nélkül este fázunk ruha nélkül. Nomeg nem árt valami védelem sem, mondjuk egy fakunyhó formájában. Fegyver is kellene. Ehhez sok fa és kő kell. Meg még sok más, mint állat zsír, vér, vasérc vagy kénpor.



Mindezt úgy kell megszerezni és egyben megtartani, hogy közben ne egyenek meg a farkasok, ne tépjen szét egy medve és legfőképpen ne öljön meg és vegyen el mindenedet egy másik játékos. Ez az igazi ereje a játéknak. Teljesen PVP, azaz játékos-játékos ellen. Bárki jön velünk szemben két lehetőség van:

Kedves és segíteni akar vagy segítséget kér, majd megköszöni.
Bandita és megöl vagy segítséget két, majd megöl.



 

Többnyire utóbbi a helyzet. Aztán ha épít az ember egy szép kis faviskót, egy csillogó-villogó faajtóval... No az kevés, mert elég gyorsan szét lehet ütni egy fejszével. Hja igen, mert a vasércből kemencében készíthető szép nagy vasfejsze. Meg ugye akkor már kemence is kell, meg munkaasztal, mert sok dolgot csak munkaasztal mellett lehet összerakni. Egy íjat, nyilakat vagy kőbaltát össze-össze rak az ember csak úgy a fűben (ha nem ölik meg közben), de mondjuk egy vasból készült falat már nem igazán. No meg ugye amit nem tudunk még megcsinálni azt meg kell tanulni. Mi a rizikó? Ha megölnek, akkor kezded a játékot egy kővel, 2 band... ... ... szóval érted. Ha persze leraksz egy ágyat vagy hálózsákot, akkor ott teremsz meg és ha van ott ládád, amibe pakoltál magadnak dolgokat (és nem rabolták ki), akkor már nem teljesen nulláról indulsz. A legfontosabb a rejtőzködés. Ha nincs megfelelően elrejtve a házad, akkor gyorsan megtalálja más és még gyorsabban ki is fosztja azt.
Hol lehet megvenni? És mennyi?
Steam-en megvehető 18.99 Euró értékben, ami alapvetően nem sok. 5-6 ezer forint, amiért kapsz egy olyan játékot, amibe hetente kerülnek be új dolgok, folyamatosan fejlődik és ahogyan Garry mondta: "A jétékban most megvan a tervek 1%-a". Multiplatform a játék, tehát Windows, Linux és Mac kliens is van hozzá.
Magyar szerver?
Hja igen, említettem fentebb, hogy van. Alapesetben nagyon hosszú a szerverlista, így nehéz megtalálni a listában egy adott célpontot, de szerencsére van egy gyors megoldás.

Mikor elindult a játék megnyomod az F1-et és feljön egy konzol. Nah ide beírod (vagy bemásolod) az alábbi sort:
net.connect 5.9.154.172:28065
Ugye hogy nem bonyolult. Innentől kezdve már csak túl kell élni.

Ha egyéb más elérhetőséget keresel:

Google+ Közösség
Facebook oldal
Twitter
Weboldal

Akkor is érdemes lehet követni, hogy mi történik, ha nincs még meg a játék, mert folyamatosan frissül és változik.
Mi lesz a játékban?


Egyelőre ugyebár sokminden még nincs benne, amit terveztek. Van egy Trelló táblájuk, amit folyamatosan figyelek és ha van valami, akkor azt egyből publikálom a rust.hu weboldalon. Tavak és folyók most nincsenek, de biztosan lesznek, mert képeken már láthatóak. Több fegyver, nehezebb (inkább hosszabb, mint nehezebb) tanulási folyamat, változatosabb pálya, hosszabb fejlődési fa. Ha elkezded olvasgatni a cikkeket, a már linkelt oldalon, akkor sokmindent megtapasztalhatszt, megtudhatsz a jelenről és a jövőről.

[embedvideo id="z8MCrgkMZkg" website="youtube"]
nincs még hozzászólás