Robotzsaru - 2015-re már őrjáratba is állhat

2013. december 05.
4951
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Yitsushi profilja, adatai
Yitsushi
No persze nem egészen a filmben látott formában, hiszen a kaliforniai Knightscope K5 nevű utcai őrrobotja elsőre úgy fest, mintha R2D2 épp most jött volna a fodrásztól, magán felejtve a hajszárító búrát.

Ennek ellenére hiba lenne lebecsülni a droidot.

[display_video youtube=83-bpqogngg]

A 152 cm magas és 136 kg tömegű K5 ugyanis lát, hall, szagol, és töretlen munkakedvvel, egész nap elüzemel. Videokamerákkal - éjjellátóval is - , hőérzékelővel, rendszám azonosítóval és arcfelismerővel is felszerelték. A tájékozódás sem okoz neki problémát, hiszen LIDAR technológiát alkalmaz, azaz lézernyalábok segítségével pásztázza a környezetét és a visszaverődés alapján tájékozódik, hasonlóan a denevérek ultrahangjához. Ha ez még nem lenne elég, természetesen GPS is a rendelkezésére áll, amely kisegíti az előbb említett LIDAR rendszert is.

[display_video youtube=ZqXjjPXRpI]

Képes továbbá vegyi- és biológiai fegyverek azonosítására is, ehhez a fegyverekben található vegyszereket érzékeli, "szagolja ki". Természetesen a közeli őrsökkel is kommunikál, saját adatait, információit is továbbadhatja.

A jelenlegi változat még prototípus, de már így is rengeteg hasznos képességgel bír. Végsebessége közel 30km/h, a későbbi modelleket pedig a nehezebben járható terepekre is igyekeznek felkészíteni. Mindezt 1300 Ft-os órabérért, a nap bármely szakában, vagy akár éjjel-nappal is.

Jövőre a Knightscope egy béta programot indít, melyben partnereket is keres a K5 teszteléséhez, melyet kétféle csomagban kívánnak értékesíteni. Fizethetünk minden hó végén az órák után, melynek óradíja $6.25 (~1300 Ft), vagy választhatjuk a heti 40 órás szolgálatot $1000 fejében.

Nektek hogy tetszene egy házidroid?
nincs még hozzászólás