Rengeteg jeget találtak a Marson!

2018. január 16.
2.1881
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Elképesztő felfedezést sikerült tenniük a US Geological Survey és az Arizona Egyetem munkatársainak a Mars kapcsán, lévén a szakemberek az MRO szonda legutóbbi felvételei alapján határozottan állítják, hogy óriási kiterjedésű jégfoltokat találtak a bolygón.

A tudomány eddig is sejtette, hogy a Marson lehet jég - főként a sarkok környékén -, de a mostani kutatás rávilágított arra, hogy a bolygó felszíne alatt olyan sok jég található, hogy az elképesztően fontos vízforrás lehetne a jövőben a planétára érkező emberek, esetleg a későbbi telepesek számára.

A friss felvételeket megvizsgálva a szakemberek azonban legalább 8 olyan régiót is azonosítottak a Marson - távol a fenti képen látható sarki jégtől -, amelyeken határozottan vastag jégréteg bukkan fel a felszín alól - kékes színben pompáznak az alábbi fotókon -, amik akár 100 méteres mélységig is lenyúlhatnak. A kutatók úgy vélik, hogy a kérdéses jégrétegek egykoron víz vagy hó formájában voltak jelen a Marson, mely egy sokkal melegebb planéta volt a jelenleg ismert tulajdonságaihoz viszonyítva.

Rengeteg jeget találtak a Marson! - 2. kép

A mostani eredmények rendkívül fontosak a marsi geológia tekintetében, hiszen olyan új információkkal szolgálhatnak az egykori éghajlatról, ami hozzásegíthet minket a bolygóval a múltban történtek megállapításához és megértéséhez.
3 hozzászólás

Porthos

6 éve, 8 hónapja és 22 napja

Lesz ott valami élet. Egyszerűen elképzelhetetlen hogy valami ne legyen.

válasz erre

Kisfaludy82

6 éve, 8 hónapja és 22 napja

Na ez tök érdekes! meglepett smiley

válasz erre

inkognito

6 éve, 8 hónapja és 23 napja

Ez tényleg komoly.

válasz erre