Rendhagyó módon spórolnak Norvégiában az árammal, itt vannak az autókat felismerő lámpaoszlopok

2018. január 11.
1.9871
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Apróságnak tűnhet, de Norvégiában egy olyan új módszert találtak ki az áramfogyasztás csökkentésére, ami filléres beruházás, heti szinten azonban már egy kisebb útszakasz is 2100 kilowattórányi áramot tudna megspórolni vele.

A norvégok ugyanis rádöbbentek arra, hogy teljesen felesleges maximális teljesítményen égetni a közúti lámpákat, ha éppen nem közlekedik arra senki és semmi, éppen ezért az oszlopokat érzékelőkkel látták el, amelyek képesek időben felismerni a közeledő autókat, így az addig halvány fénnyel világító lámpák ekkor nagyobb teljesítményt kapnának és nagyobb fényerőt sugároznának az útra.

Amint azonban az autó elhaladt, a lámpák fényereje ismét lecsökken, amit néhány nappal ezelőtt egy az ország déli részén megtalálható kisváros, Hole egyik 9 kilométeres útszakaszán már a gyakorlatban is megvalósítottak, méghozzá a norvég Comlight segítségével, akik azt ígérik, hogy ez a befektetés alig 4 év alatt megtérül, és utána már csak jelentős hasznot termel, a környezetvédelmi előnyök viszont a telepítés után azonnal érzékelhetők.

4 hozzászólás

rDAVE

1 éve, 1 hónapja és 6 napja

Norvégia nekünk sci-fi. Pár napja láttam, hogy a lakosság számához viszonyítva ott megy a legtöbb elektromos és hibrid autó is. Bárcsak valaki odaköltöztetne.

válasz erre

inkognito

1 éve, 1 hónapja és 6 napja

Hosszútávon biztosan nagyon jó.

válasz erre

Fikarc

1 éve, 1 hónapja és 6 napja

Nem rossz, de gondolom ehhez nem elég egy sima izzó. Azokat is cserélni kell.

válasz erre

TEchie

1 éve, 1 hónapja és 6 napja

Nagyon jó ötlet!

válasz erre