Rekordot döntöttek az egyetemisták, akik 370 napot töltöttek el a kínai Holdon

2018. május 17.
3.2711
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Több mint egy teljes évet töltöttek el kínai egyetemisták abban a pekingi kutatólaborban, ahol mesterséges körülmények között szimulálták a szakértők azt, hogy milyen lenne az élet, ha hosszú heteket és hónapokat kellene a Holdon töltenie az embernek.

A Pejhang Egyetem kísérlete során egy Yuegong-1 névre keresztelt laboratóriumot rendeztek be az egyetemista önkénteseknek, ezáltal két férfi és két nő zárkózott be még tavaly májusban, hogy 60 napot töltsön el odabent, majd a második szakaszban egy második csoport 200 napot teljesített, végül pedig visszatért az első négyes, hogy újabb 110 napot éljen odabent, így összesen 370 napig tartott a teljes misszió, amivel rekord született.

A kísérlet lényege az volt, hogy azt szimulálják, milyen lenne egy Holdon kialakított bázison élnie az embernek, méghozzá termesztett növények és tenyészett állatok társaságában, amivel egy közel 100 százalékban önfenntartó rendszert sikerült létrehozniuk annak érdekében, hogy az űrhajósok hónapokig maradhassanak más égitesteken.

A kísérleti labor 150 négyzetméteres volt, a laboratórium mellett pedig külön hálókörlet, alvócellák, fürdőszoba, hulladékfeldolgozó, valamint a növényeknek és az állatoknak kialakított helyiségek is megtalálhatók voltak az egységben.

Az önkéntesek odabent használhatták az internetet és rádiózhattak is, sőt sakkozni, jógázni és szobabiciklizni is lehetőségük volt, hovatovább minden héten egészségügyi és pszichológiai vizsgálat várt rájuk.

A kutatás természetesen most még nem ért véget, hiszen a 370 napos tesztidőszak alatt gyűjtött eredményeket ki kell értékelni, és a diákok állapotát is fel kell mérni.
3 hozzászólás

Levi87

11 hónapja, 1 napja

Indulhat az emberiség bolygókat hódítani! Amúgy nagyon durva.

válasz erre

Fikarc

11 hónapja, 1 napja

Nem semmi, hogy volt aki 200 napot (!!!) kibírt!

válasz erre

CharlieFirpo

11 hónapja, 1 napja

Egy lépéssel közelebb a valódi űrbázisokhoz.

válasz erre

 

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink