Rekordalacsony oxigénnel bíró galaxisra bukkantak a csillagászok

2020. augusztus 02.
9.3981
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Általánosan kijelenthető, hogy minél több oxigénnel bír annál idősebbnek tekinthető egy galaxis létrejötte tekintetében, és most egy gépi mesterséges intelligencia segítségével a csillagászok rekordra bukkantak, mégpedig minden idők leginkább oxigénszegény galaxisára.

A 450 millió fényévnyire lévő HSC J1631+4426 galaxisban olyan alacsony az oxigén jelenléte, hogy a csillagászok gyakorlatilag meg vannak bizonyosodva róla, hogy csak nemrégiben kezdte el működését. Egy ilyen galaxis felfedezése csak a kérdéses szoftver miatt volt lehetséges, amely elemezni tudja a Subaru űrtávcső által gyűjtött hatalmas mennyiségű adatot.

A Subaru által megfigyelt több mint 40 millió galaxis közül a szoftver 27 érdekes jelöltet választott ki. A HSC J1631+4426-ben volt a legalacsonyabb az oxigénszint, és lehetséges, hogy ez az utoljára született galaxisok közé tartozik. Egy másik tulajdonság, amely megkülönbözteti a HSC J1631+4426-t a többi galaxistól, például a Tejútrendszerben lévőtől, hogy mégis mennyire hihetetlenül könnyű súllyal bír: a Nap tömegének mindössze 0,8 milliószorosa.
bukkantak, mégpedig minden idők leginkább oxigénszegény galaxisára.'>
4 hozzászólás

Kisfaludy82

4 éve, 16 napja

Mondjuk az roppant mód érdekelne, mire megy az emberiség egy ilyen felfedezéssel... meglepett smiley

válasz erre

Fikarc

4 éve, 16 napja

Ezt se látjuk soha úgyse... röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

4 éve, 17 napja

Jó messze van! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

4 éve, 17 napja

Ejha, nem mindennapi galaxisok.

válasz erre