Rátalálhattak az aszteroida nyomaira, mely kipusztította a dinókat a Földről

2019. április 02.
3.7451
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Bár a tudósok elég határozottan egyetértenek abban, hogy a Földön élő dinoszauruszokat egykoron egy aszteroida pusztította ki, ennek a nyomait azonban nem igazán találták, de most talán ráakadtak valamire, ami kapcsolható ehhez az eseményhez.

A Kansas Egyetem munkatársai ugyanis Észak-Dakotában folytattak ásatásokat, amikor meglepő leletekre bukkantak, lévén édesvízi halak, tengeri maradványok és fás szárú növények nyomaira leltek egyetlen helyen, méghozzá abból a korszakból, amikor a dinókat kipusztító aszteroida a Földnek csapódott, és létrehozta a Chicxulub-krátert.

A leletek közelében rengeteg üvegdarabkát is találtak a szakértők, ami határozottan az aszteroidák becsapódásának egyik kísérő jelensége, akárcsak a maradványokat bevonó irídiumréteg. David Burnham, a felfedezéshez kapcsolódó tanulmány egyik társszerzője szerint elég nyilvánvaló, hogy a becsapódás után 2 órával az egész amerikai kontinenst betakarta az erőhatásra kilökődő anyag, miközben a tengereken és a kisebb-nagyobb tavakon 10 méter magas hullámok is keletkezhettek.

A leletekkel igazolható, hogy a hamu és az ütközéskor keletkező kőzetek mindent befedtek, méghozzá olyan gyorsan, hogy a maradványok képesek voltak három dimenzióban konzerválódni.
4 hozzászólás

techiii

5 hónapja, 2 napja

Nem tudom mennyire lehet igaz.

válasz erre

CharlieFirpo

5 hónapja, 2 napja

Óóóó mennyi elmélet van már erről is... Majd jövő héten jön valami hogy mégse úgyvót.

válasz erre

Harder

5 hónapja, 2 napja

Bakker, de megnézném a képeket róla.

válasz erre

login_password

5 hónapja, 2 napja

Az nem semmi felfedezés.

válasz erre