Rájöhettek, miként maradhatott fenn egy 2600 éves agyszövet

2020. január 08.
9.6211
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A mai brit Heslington közelében találtak meg egy 2600 éves tetemet még 2008-ban, aminek az érdekessége, hogy a csontok mellett némi agyszövet is megmaradt, ami alaposan feladta a leckét a tudósoknak, hogy ez vajon hogyan maradhatott fenn.

A helyzet furcsasága abban keresendő, hogy a halál után nem sokkal nekiállnak bomlani általában az agyszövetek, éppen ezért sokkolta a vaskorból származó lelet a kutatókat. Nagyjából valamikor időszámításunk előtt 643-482-ben halhatott meg ez az ember, nagy valószínűséggel akasztás miatt, legalábbis a törött gerinc erre enged következtetni.

Persze ez gyakorlatilag kizárt, hogy valaha kiderüljön pontosan. A dolog pikantériája, hogy nem olyan környezetben találták meg a tetemet, ahol a lágyszövetek állapota megőrződhet, például szárazságban vagy oxigénmentes környezetben, esetlegesen fagyban, ellenben a titok nyitjai az úgynevezett IF-ek lehetnek, azaz az intermedier filamentumok, amelyek az élő agyak fontos sejtjeiként írhatóak le.

Némi vizsgálat után rájöttek, hogy mérsékelten felfedezhetőek az IF-ek ebben az agyszövetben is, és ezért maradhatott fenn, valamint azt feltételezik, hogy a lelet környékén valamiféle olyan behatás érhette a szövetet, miáltal fenn tudott maradni, bár erről még nincs pontos információ.
4 hozzászólás

Hentes

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

De durva hogy így megmaradt!

válasz erre

zender

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

Milyen jó állapotban van!

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

Magyarul valami, ami a szövetet táplálta valamiféle anyaggal?

válasz erre

betyár

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

Gusztusos látvány.

válasz erre