Pánik mód került az Android 7.1-be

2017. július 10.
3.7031
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
PixelHero profilja, adatai
PixelHero
Tovább folytatódik a Google, Androidot érintő malware ellenes hadjárata, amit a legutóbbi lépésük is jól prezentál, ugyanis egy fejlesztő felfedése szerint, pánik mód került implementálásra a legújabb, stabil Android verzióba.

Egy X DA fejlesztő vette észre a forrásban, hogy az Android 7.1-es változatának legújabb csomagja tartalmaz egy, a Google programozói által csak pánik módnak elnevezett funkciót, ami a kártékony programok észlelésekor indítható el a felhasználó által.

Ha valami gyanúsnak vélt tevékenységet észlelünk egy telepített szoftver működésében, a vissza gomb négyszeri megnyomásával aktiválhatjuk az üzemmódot, ami azon kívül, hogy a rendszer visszatér a kezdőképernyőre, minden háttérfolyamatot leállít, amivel kvázi egy reset-et hajt végre az operációs rendszerben, meggátolva a rosszindulatú applikáció futását.

A forráskódból kiderült, hogy a reakcióidő 0.3 másodperc, ergo kb. ilyen időközönként kell megnyomni a vissza gombot az Androidon. A fejlesztő szerint, az egyszerű szemlélőnek talán nem tűnik túl profi megoldásnak a fent vázolt lehetőség, de egy-egy ilyen (pl. Ransomware) vírus túlságosan gyors ütemben képes szétzilálni a rendszert, vagy megszerezni az adatainkat, és a Google által beiktatott védekezési módszer sokkal gyorsabb, mint mire manuálisan ürítenénk a memóriát, plusz ez valóban leállít minden háttérfolyamatot.
2 hozzászólás

CharlieFirpo

7 éve, 4 hónapja és 11 napja

Senki nem fogja tudni használni, aki meg igen annak van annyi esze hogy ne malwarezzen. .D

válasz erre

Harder

7 éve, 4 hónapja és 11 napja

Aki nem veszi észre hogy kártékony cuccot indít el, az nem fogja nyomkodni a pánikgombot sem. Sajnos.

válasz erre