Óvatosan bánjunk a vitaminbombákkal

2013. december 28.
3971
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Antioxidánsoknak összefoglaló néven azokat az anyagokat tekintjük, amelyek reakcióba lépnek és semlegesítik az olyan úgynevezett szabadgyököket a szervezetben, amelyek sejt- és DNS-károsodást okozhatnak, s ezzel különféle betegségeket, így rákot is kiválthatnak ? írja az Eheteme.hu.

Antioxidánsokat maga a szervezet is termel, másrészt a tápanyagok révén jut hozzá azokhoz.
 

A hatóanyagokat a növények a maguk védelmére használják, de ezek hatását táplálkozásunk révén mi is felhasználhatjuk a környezeti károk ellensúlyozására. Szabadgyököket idéz elő a dohányzás vagy a tartós stressz is, ezért füstmentes életmóddal, a feszültségnek sporttal vagy relaxációval való levezetésével is tehetünk azok ellen.

A gyümölcsök, gyümölcslevek és a tea antioxidáns hatását sok kutatás bizonyította. A hatóanyagok a sütőtöktől a brokkolin át a bogyós gyümölcsökig szinte mindenben előfordulnak, a sárgabarack, a sárgadinnye, a paradicsom vagy a spenót egyaránt előnyös élettani hatással bír. Antioxidáns hatásúak a különböző vitaminok: a májban, tojásban, margarinban nagyobb koncentrációban található A-vitamin, a paprikában, bogyós gyümölcsökben, kiviben lévő C-vitamin, vagy a növényi olajokban, dióban, magvakban fellelhető E-vitamin. Idesorolhatók a halakban, teljes kiőrlésű gabonákban megtalálható nyomelemek is, mint például a cink, a réz és a szelén.

[divider]Oda kell figyelni a vitaminbevitelre[/divider]

Amint arra a Rákgyógyítás portál rávilágít, fontos tudni, hogy kiegyensúlyozott étrenddel nemcsak az egészséges, hanem számos esetben a beteg szervezet is elegendő mennyiségű vitaminhoz, ásványi anyaghoz juthat. A túlzott antioxidáns-bevitel, a mesterséges vitaminbombák rendszeres szedése közel sem biztos, hogy elősegíti az állapotjavulást. Léteznek például olyan kemoterápiás mechanizmusok, amelyek éppen szabadgyököket generálnak a szervezetben, s ezáltal fejtik ki daganatpusztító hatásukat.

Tehát ha valaki ilyen onkológiai terápiában vesz részt, előfordulhat, hogy egy számára a javulás elősegítésére ajánlott kiegészítő termékkel éppen ellene hat a saját gyógyszerének. Ezért fontos, hogy a kezelőorvosnak mindig legyen tudomása arról, ha betege valamilyen készítményt szed a terápia alatt.

Forrás: eheteme.hu
nincs még hozzászólás