Óriási tisztogatásba kezdett a Youtube, soha nem töröltek még annyi videót, mint az elmúlt hónapokban

2019. szeptember 04.
6.2791
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Drasztikusan szigorította irányelveit a közelmúltban a Youtube, aminek jóvoltából soha nem töröltek még annyi videót a rendszerről, mint az elmúlt hónapokban, ezáltal 17 ezer csatorna és 100 ezer videó tűnt el az adatbázisból április és június között.

Ez nagyjából ötször annyi, mint a kérdéses intervallumot megelőző trimeszterben regisztrált törlések száma, de nagy sikerként értékelte a Youtube azt is, hogy 18 hónap alatt 80 százalékkal tudták csökkenteni azoknak a felvételeknek a megtekintését, melyeket a későbbiekben eltávolítottak a portál valamelyik irányelvének megsértése miatt.

Mint kiderült, a Youtube külön csapattal rendelkezik annak érdekében, hogy a jelentett vagy problémásnak vélt videókat megvizsgálják és töröljék, ami összetettebb esetben akár hónapokig is elhúzódhat, pláne akkor, ha módosítani kell az irányelveket, hiszen ilyenkor meg kell győződni arról, hogy ne befolyásolják a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét, ami valójában természetesen lehetetlen, hiszen a gyűlöletbeszéd is egyfajta vélemény, még ha tiltott is.

A döntést egyébiránt ma már nemcsak emberek, hanem egy mesterséges intelligencia is segíti, ezáltal nagyon sok esetben nyilvánosságra sem kerülhetnek olyan feltöltött videók, melyek sértik az irányelveket, így a Youtube szerint az április-június között eltávolított videók közel 90 százalékát már az automatizáltan működő rendszer jelölte meg elsőként.
5 hozzászólás

login_password

11 hónapja, 1 hete

Szervereknek is jót tesz a tisztogatás.

válasz erre

rDAVE

11 hónapja, 1 hete

Fikarc írta:
Ennél sokkal többet is lehetne törölni, na meg naponta kb ennyi szemét kerül fel.
Csak ki dönti el mi a szemét... Ha én törölgetnék a youtube 90% menne szemétbe, de mások meg nézik azt a sz.rt. A youtube ezért nem válogathat kedvére. Ugyanez igaz a szólásszabadságnál is. Attól, hogy valaki egy bunkó gyökér még joga van bunkó gyökérként elmondania a véleményét.

válasz erre

Harder

11 hónapja, 1 hete

Nem kevés.

válasz erre

Fikarc

11 hónapja, 1 hete

Ennél sokkal többet is lehetne törölni, na meg naponta kb ennyi szemét kerül fel.

válasz erre

Kisfaludy82

11 hónapja, 1 hete

Jó sok mindent töröltek.

válasz erre