Óriási felfedezés: megtalálták az első élőlényt, amelynek nincs szüksége oxigénre az élethez

2020. február 25.
4.3611
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A tudósok nemrég fedezték fel, hogy a H salminicola néven futó medúzaszerű parazitának nincs mitokondriális genomja, ezzel pedig az első olyan többsejtű organizmusról beszélhetünk, amely esetében ismert ennek hiánya.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy nem lélegzik; valójában teljesen mentes az oxigénfüggőségtől. Ez a felfedezés nem csupán megváltoztatja annak megértését, hogy az élet hogyan működhet itt a Földön, de kihatással lehet a Földön kívüli élet keresésére is.

Az élet nagyjából több mint 1,45 milliárd évvel ezelőtt kezdte fejleszteni az oxigén - vagyis a légzés - metabolizmusának képességét. Ez a szimbiotikus kapcsolat a két organizmus együtt fejlődéséhez vezetett, és végül azok a baktériumok, amelyek beléptek egymásba, mitokondriumoknak nevezett sejtszervecskékké váltak. A test minden sejtjében, kivéve a vörösvértesteket, nagyszámú mitokondrium van, és ezek nélkülözhetetlenek a légzési folyamathoz.

Mély szekvenálást és fluoreszcencia mikroszkópiát alkalmaztak a H. salminicola közeli vizsgálatának elvégzésére, és megállapították, hogy az elvesztette mitokondriális genomját. Ezenkívül elveszíti az aerob légzésképességét és szinte az összes nukleáris gént, amely a mitokondriumok átírásához és replikációjához vezet. Egyelőre még folynak a vizsgálatok, hogy tüzetesebben megértsék a jelenség mivoltát.
4 hozzászólás

Fikarc

4 éve, 5 hónapja és 8 napja

Döbbenet! meglepett smiley Lehetnek még ilyen lények vajon? meglepett smiley

válasz erre

vorosgabor1

4 éve, 5 hónapja és 8 napja

Hihetetlen felfedezés!! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

4 éve, 5 hónapja és 8 napja

Elképesztő! meglepett smiley

válasz erre

muki

4 éve, 5 hónapja és 8 napja

Irigylésre méltó tulajdonság! meglepett smiley

válasz erre