Óriási áttörés: azonosították a Parkinson-kór legkorábbi jeleit!

2019. június 23.
4.5951
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Rendkívül alattomos betegség a Parkinson-kór, lévén egészen addig nem kezelhető, amíg az első tünetek nem mutatják meg magukat, ellenben most sikerült egy olyan felismerést tenni, amivel megelőzhetővé válhat a későbbiekben.

Azoknál, akik Parkinson-kórban szenvednek, az a-synuclein (SNCA) nevű fehérje felhalmozódása mutatható ki az agyban. Szinte lehetetlen megjósolni, hogy valakinél ki fog-e alakulni ez a fehérje felhalmozódás, bár egy csekély számú embernél megfigyelhető a genetikai mutáció, ami rendkívül érzékeny erre.

A kutatóknak sikerült 14 embert megvizsgálniuk a kérdéses mutációval az SNCA-génhez, ezek közül hét már szenvedett a Parkinson-kór fizikai tüneteitől, míg a másik hét nem. A kísérlet során a pozitron emissziós tomográfia módszerét alkalmazták a 14 résztvevő agyának szkenneléséhez, összehasonlítva azokat 65 másik Parkinson-kórossal, valamint további 25 ember is a vizsgálat részét képezte, akik egészségesek e szempontból.

A vizsgálat a dopamin és a szerotonin neuronok elvesztését tárta fel a vizsgálatban részt vevő valamennyi Parkinson-kórban, függetlenül attól, hogy az SNCA mutációt hordozták-e. Azonban a mutáció hordozói esetében, akiknél nem alakult ki semmilyen tünet, számos agyi régióban hiányosak voltak a szerotonin neuronok, de a dopamin neuronok nem vesztettek el.

Az egészséges résztvevőkhöz képest azok, akik a gént hordozták, de nem mutattak Parkinson-kórra utaló jeleket, szerotonin-termelő sejtjeik 34%-át elvesztették, körülbelül 15-20 évvel azelőtt, hogy várhatóan Parkinson-kór okozta tüneteket tapasztalnának.

Lényegében míg eddig azt hitték a tudósok, hogy a dopamin-rendszer sérülésében keresendő potenciálisan a Parkinson-kór kialakulásának oka, addig most kiderült, hogy valójában a szerotonin-rendszer a ludas, ez a felismerés pedig lehetővé teszi, hogy a későbbiekben megelőzhető legyen az említett betegség.
4 hozzászólás

techiii

1 éve, 2 hónapja és 20 napja

De durva.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 2 hónapja és 20 napja

Aztamindenit! Szuper hír! Remélem beválik!

válasz erre

Fikarc

1 éve, 2 hónapja és 20 napja

Ez nagyon durva előrelépés! Irgalmatlan betegség.

válasz erre

login_password

1 éve, 2 hónapja és 20 napja

Azta. Jó lenne ebben is már előre lépés.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink