Olyan forró bolygót találtak, ahol még a vas is gáz halmazállapotú

2017. augusztus 05.
3.0431
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Elképesztő felfedezést tettek az Exeteri Egyetem csillagászai, akik a New Scientist magazin munkatársain keresztül bejelentették, hogy a Hubble űrtávcsővel sikerült megtalálniuk a valaha regisztrált legforróbb bolygót.

A WASP-121b névre keresztelt planéta Naprendszerünkön kívül, a Földtől 900 fényévnyire található, és a tudósok az izzó vízmolekulák láttán arra a következtetésre jutottak, hogy akkora a forróság a felszínén, hogy ha megtalálható lenne rajta a vas, az csak és kizárólag gáz halmazállapotban volna lehetséges.

Tom Evans, az egyetem vezető csillagásza szerint a fentiekből, és abból, hogy a planéta mennyire közel van a csillagához, arra következtetnek, hogy atmoszférájának legfelső részén akár 2500 Celsius fokot meghaladó hőség is uralkodhat, ami nagyjából a fele annak, ami a Nap felszínén megtalálható.

A planétát egyébiránt a forró jupiterek közé sorolták, amelyek a csillagászat és a tudomány jelenlegi legnagyobb rejtélyét szolgáltatják, hiszen senki sem tudja, hogy miként keletkezhetnek ezek az exobolygók.
2 hozzászólás

Kileah

7 éve, 3 hónapja és 11 napja

Nekem ez teljesen kínai röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 3 hónapja és 11 napja

Úristen, ezek nekem teljesen elképzelhetetlen dolgok! meglepett smiley

válasz erre