Olyan emberi mesterséges intelligenciát alkottak, amely igazi profikat is levert pókerben

2017. március 06.
3.4751
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A Science tudományos folyóirat számolt be arról a Deepstack névre keresztelt szoftverről, amelyet a kanadai Alberta Egyetem és a prágai Károly Egyetem munkatársai alkottak meg mesterséges intelligenciaként annak érdekében, hogy még magasabb szintre léptessék a programozott értelmet.

A Deepstack legnagyobb különlegessége, hogy már emberi intuíciót is képes szimulálni - erre eddig korábban egyetlen MI sem volt képes -, amit a legkönnyebben a pókerezés során tudtak tesztelni az alkotók, ennek megfelelően felkérték a Nemzetközi Pókerszövetséget arra, hogy állítsák elő a világ legjobb harminc pókerjátékosát, akiket arra ösztönöztek, hogy mérjék össze tudásukat az intelligenciával, azonban győzelmet egyikük sem tudott aratni felette.

Ennek pedig egy olyan műfajnál, mint a póker, egyáltalán nem a tökéletesség volt az oka, hanem a kifejezetten emberi tulajdonságnak számító intuíció, aminek hiányában a mesterséges intelligencia eddig nem igazán tudott mit kezdeni a tökéletlenség megtestesítőjének számító pókerrel, ahol a logikára és a megérzésre egyaránt szükségük van a játékosoknak.

Amint ugyanis ismert, a pókerben a résztvevők nem ugyanazokkal az információkkal rendelkeznek, és nem is ugyanabból a szemszögből tekintenek a játékra, ez pedig a mesterséges intelligencia esetében eddig problémát jelentett, hiszen az MI eleddig csak akkor volt működőképes, ha tökéletes, mondhatni kiszámítható közegben működött.

A Deepstack esetében azonban a programozott értelem minden egyes lépés és lehetőség előtt lepörget magában egy komplett játszmát - átlagosan 2-3 másodperc alatt -, és úgy képes megfelelő döntést hozni.
3 hozzászólás

TEchie

7 éve, 8 hónapja és 24 napja

Azért az durva ha pókerezni tud! meglepett smiley A sakk sem egyszerű de a póker egész egyszerűen rengeteg szerencsét is kíván.

válasz erre

Fikarc

7 éve, 8 hónapja és 25 napja

Ez mondjuk nem nagy valami, ilyenek évtizedek óta vannak...

válasz erre

Santonio

7 éve, 8 hónapja és 25 napja

Hát igen, erre mondjuk biztos nagyon jó az MI!

válasz erre