Olyan csillagot talált a NASA, amilyent még soha nem látott a tudomány

2017. március 16.
5.1871
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Újabb elképesztő felfedezést tett a NASA egyik űrtávcsöve egy a Tejútrendszerben keringő csillagról, amely olyan sajátos viselkedést mutat, hogy effélét még soha korábban nem láttak a tudósok.

A kérdéses csillag ugyanis egy fekete lyuk körül kering, méghozzá orbitális pályán, és egy óra alatt pontosan kétszer kerüli meg a képződményt, de nem ez az egyetlen érdekesség, ami a Földtől közel 15 ezer fényévnyi, tehát viszonylag közel elhelyezkedő fekete lyuk körül megfigyelhető.

Az X9-rendszerben található képződmény körül ugyanis nagy mennyiségű oxigén jelenlétét figyelték meg a kutatók, amit nem tudnak mire vélni, de azt sem igazán értik, hogy a fekete lyuk miért nem szippantja magába a csillagot.

James Miller-Jones, az ausztrál Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont egyik professzora szerint a csillagból folyamatosan áramlik a gáz a fekete lyukba, és mivel tömegének egy jelentős részét már elvesztette, könnyen lehet, hogy gyémántbolygóvá válhat, ami egy igencsak egzotikus képződmény, melynek keletkezéséről eddig csak találgatni tudtak a tudósok.
4 hozzászólás

inkognito

7 éve, 7 hónapja és 20 napja

Érdekes felfedezés.

válasz erre

Porthos

7 éve, 7 hónapja és 20 napja

Az nem semmi! meglepett smiley Lehet hogy nem is bolygó az...

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 7 hónapja és 20 napja

Gyémánt bolygó? meglepett smiley Mármint szó szerint?

válasz erre

betyár

7 éve, 7 hónapja és 20 napja

meglepett smiley na ez aztán az érdekesség.

válasz erre