Olyan ásványi anyagokban bővelkedik a Szaturnusz legnagyobb holdja, amik a Földön nem találhatók meg

2019. június 27.
4.5361
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Cassini űrhajó megannyi adatot gyűjtött a Szaturnusz legnagyobb holdjáról, a Titánról, így annak meglehetősen komplex összetételét megpróbálták reprodukálni tudósok laboratóriumi körülmények között.

Az eredmények alapján kiderült, hogy a Titánon megannyi olyan kristály leledzik, ami a Földön természetes módon nem alakult ki. Ellentétben a bolygónkon található ásványi anyagokkal, amelyek karbonátokból vagy szilikátokból készülnek, a Titán kristályainak némelyike szerves molekulákból készülhetnek, legalábbis a hidegségükből erre következtetnek.

Az első anyag, amelyet előállítottak, egy sajátos kristály volt, ahol a benzol (egy benzin alkotórésze) hagyományosan hatszögletű molekuláit átrendezték, hogy egy etánmolekulát tartsanak benne. Továbbá egy olyan anyagot is sikerült előállítaniuk, ami acetilénből és butánból készült kristályok képződéseként írható le.

A Földön ezek az anyagok gáz halmazállapotúak, de a Titán hűtésénél (-179 Celsius fok) szilárd állapotban vannak. Ez a kristály valószínűleg bőségesebb a Titánon, mint a benzol, legalábbis az alapján, amit a Titán légkörének összetételéről tudunk.
3 hozzászólás

techiii

5 éve, 2 hónapja és 25 napja

De jó lenne ezeket megismerni.

válasz erre

Levi87

5 éve, 2 hónapja és 25 napja

Hinnye de hideg van ott! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

5 éve, 2 hónapja és 26 napja

Na akkor mehetünk azt is kifosztani.

válasz erre