Okosotthon - Az Apple új szabadalma

2013. november 05.
4381
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Yitsushi profilja, adatai
Yitsushi
Az Apple nemrég bejelentette új szabadalmát, amely egy helyfelismerésen alapuló automatizált otthon koncepcióját vázolja fel.

A tervek szerint akár a ma már létező eszközeink lokációs adatait felhasználva utasítana bizonyos, egymással összekapcsolt használati tárgyainkat különféle funkciók végrehajtására. Így például lámpák, klíma és más eszközök ki-bekapcsolása is automatikusan működhetne külön utasítás kiadása nélkül is.



A szabadalom értelmében a rendszer hasonlóan működne, mint az Apple Reminders alkalmazása. Ha a felhasználó belép, vagy elhagy egy korábban megadott területet, az eszközök ezt érzékelik és ez alapján előre definiált műveletet, vagy akár műveletsort hajtanának végre. Nem felugró üzeneteket, emlékeztetőket kell elképzelni, hanem konkrét műveletet. A vállalat legideálisabbnak azt tartaná, ha a rendszer segítségével akár egy teljes háztartást vagy irodát lehetne automatizálni akár érkezés, akár távozás során.

A rendszer nem külön-külön kezelné az egyes készülékeket, hanem egy központi egységen keresztül, amely nem csak a felhasználó helyzetét és az adott cselekvés időpontját venné figyelembe, de azt is, hogy közben milyen cselekvést folytatunk. Mindezt a ma már kapható Apple termékek használatával szeretnék megvalósítani.

Felettébb merész vállalkozás, ám a kényelmi funkciók mellett számos kérdés még nem tisztázott.

Hogy működne ez az egész több ember esetében, ha egy helységben tartózkodnak? A közelmúlt megfigyelési botrányai mellett egy ilyen rendszer, amely behálózza egész otthonunk, vajon milyen fogadatásban részesül? Ha valaki szeretné is, az idő és költség tekintetében vajon mit jelent? Ezen kérdések megválaszolására néhány évet még biztosan várnunk kell.

A cikkben szereplő kép csupán illusztráció. Forrás: http://eugeniamariaefendy.blogspot.hu
nincs még hozzászólás