NSA: tudjuk hol telefonáltál, telefonálsz és telefonálni fogsz

2013. december 13.
5231
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A külföldi elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) naponta csaknem ötmilliárd adatot gyűjt be a világon a mobiltelefonok tartózkodási helyéről ? közölte internetes kiadásában kiszivárogtatott titkos dokumentumokra és amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva a The Washington Post.

Az NSA ennek segítségével nyomon tudja követni az egyes személyek mozgását és fel tudja térképezni a közöttük kialakult kapcsolatrendszert.

A méreteit és a magánélet védelmére gyakorolt potenciális hatását tekintve ez a mobiltelefonokat lokalizáló program lehet a legjelentősebb az NSA június óta leleplezett titkos adatgyűjtési módszerei közül. A világ mobilhálózatait összekötő kábelek megcsapolására épülő eljárás a CO-TRAVELLER gyűjtőnevű, új elemzőprogramoknak köszönhetően elvben tömegek megfigyelésére alkalmas. Az elemzők a világon bárhol fel tudják lelni a mobiltelefonokat és visszamenőleg nyomon tudják követni azok mozgását, ami lehetővé teszi a felhasználóik közötti esetleges titkos kapcsolatrendszer leleplezését. A mobiltelefonok ugyanis még használaton kívüli állapotban is jelzik a hollétüket a hívások és a szöveges üzenetek fogadása érdekében.

Forrás: MTI
nincs még hozzászólás