Nobel-díjas tudósnak kellett visszahívnia egy korábbi tanulmányát

2020. január 06.
9.4121
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Egyre komolyabb problémákat okoznak a tudományos világban azok a tanulmányok, melyek bár bizonyítottak, megfelelően levezették őket, de gyakorlatilag lehetetlen reprodukálni őket, márpedig ez a természettudományok esetében kifejezetten fontos.

Ezért kellett visszahívnia most egy tanulmányát Frances Arnoldnak is, aki 2018-ban kémiai Nobel-díjat kapott egy enzimekhez kapcsolódó kutatása miatt, és bár most nem egy ehhez köthető tanulmányt kellett visszahívnia, de a kellemetlenség így is kifejezetten jelentős, pláne annak fényében, hogy milyen okok állnak a háttérben.

Az ugyanis egy dolog, hogy a vegyész tanulmányáról kiderült: nem lehet reprodukálni, de nagyobb baj, hogy beszámolója szerint azért lett hibás az egész, mert feljegyzéseinek egy jelentős része elveszett a munka során, ő pedig ezt munkatársaival nem vette észre, és végül így született meg a hibás eredmény.

Frances a Twitteren bocsánatot kért a történtekért, és mint kiemelte, egyenesen fájdalmas volt felfedezni, illetve bevallani tévedését, de vállalja a felelősséget.


2 hozzászólás

CharlieFirpo

4 éve, 7 hónapja és 3 napja

Érdekes történet, érdekes magyarázat...

válasz erre

Porthos

4 éve, 7 hónapja és 3 napja

Kellemetlen.

válasz erre