Nem csak az Androméda-galaxissal ütközhet a Tejútrendszer

2019. január 05.
5.8001
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Körülbelül 4 milliárd éven belül ütközhet a Tejútrendszer az Androméda-galaxissal, ami elképesztő változásokkal járhat, ellenben kutatók szerint még előtte egy másik egyesülésre is sor kerülhet, egészen konkrétan a Tejútrendszer és a Nagy-Magellán felhő között.

A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society nevezetű magazinban elemezték a potenciális ütközést bővebben. A Nagy Magellán-felhő, avagy az LMC az egyik legnagyobb és a Tejútrendszerhez legközelebbi törpegalaxis, tőle körülbelül 163 ezer fényévre.

Az LMC feltűnését egyébiránt 1,5 milliárd évvel ezelőttre datálják, sokáig úgy hitték a tudósok, hogy vagy keringeni fog a galaxisunk körüli pályán, vagy eltávolodik tőle - tekintve, hogy roppant gyorsan mozog. Nemrégiben azonban rájöttek, hogy az LMC sokkalta több Sötét Anyagot tartalmaz, mint azt eddig hittük.

Ennek fényében most már úgy gondolják a szakemberek, hogy körülbelül 2,4 milliárd éven belül ütközhet az LMC és a Tejútrendszer, ami nem azt jelenti, hogy miszlikbe rombolja egyik a másikat, sokkal inkább itt is változások következnek be, az egyik ilyen változás például, hogy a Tejutat körülvevő csillagok szférája ötször annyi tagot gyűjt, mint amennyivel most rendelkezik.

Ezenfelül a Nyilas A néven futó, a Tejút közepén elhelyezkedő fekete lyukba nem kevés anyag juthat be az ütközést követően, ez jelentősen, körülbelül 8-szorosával növelné a tömegét, és valószínűleg a fekete lyuk felébredéséhez is vezetne, ami csak azért gond, mert egy aktív fekete lyuk nagy energiájú sugárzást bocsát ki, ráadásul még iszonyatosan forró szél is kialakulhat miatta a galaxisban.

A tudósok szerint a Naprendszer nincs veszélyben, viszont megvan az esélye annak, hogy az ütközést követően a Naprendszer kicsapódik a távoli űrbe.
5 hozzászólás

Direktor

5 éve, 8 hónapja és 25 napja

CharlieFirpo írta:
Nem lesz addigra már emberiség...
Ennyi.

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 8 hónapja és 25 napja

Hogy mire van ideje a csillagászoknak, az be****ás. röhögő smiley

válasz erre

Fikarc

5 éve, 8 hónapja és 26 napja

Évmilliárdok! meglepett smiley Már megint. Úgyis kiderül nemsokára hogy tévedés. röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

5 éve, 8 hónapja és 26 napja

Nem lesz addigra már emberiség...

válasz erre

techiii

5 éve, 8 hónapja és 26 napja

Ez olyan soká lesz, hogy addigra talán az emberi faj is kihal.

válasz erre