Nagyon szigorú törvényt hozott az EU a drónhasználat kapcsán

2018. június 13.
7.0461
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Megszületett az Európai Parlament szabálytervezete az összes uniós országot érintő drónhasználat ügyében, amivel kapcsolatban a legszigorúbb korlátozás alighanem az lesz, hogy eltörlik a szabad drónreptetés lehetőségét.

Ez a gyakorlatban annyit jelent majd, hogy kategóriákra osztják a drónokat, és ha az adott robotrepülő meghalad egy bizonyos szintet - tehát már nem gyerekjátékokról beszélünk, hanem például komolyabb magasságokba emelkedő profi modellekről -, akkor csak egy speciális képzés elvégzését követően lehetne a levegőbe emelni őket.

A törvénytervezet nemcsak egységes előírásokat fektetne le egész Európában, hanem a gyártóknak is megfelelő jogbiztonságot garantálna, hovatovább az előírásokat is szigorítaná, ezáltal például minden drónnak rendelkeznie kell különféle biztonsági funkciókkal, ütközéselhárító rendszerekkel és automatikus landolási opcióval is, ha esetleg irányítási problémák merülnének fel.

A drónok reptetőinek képzésen kell majd részt venniük, ahol az alapvető szabályokat - főként jogszabályokat - sajátíthatják el, és robotrepülőiket is szükséges lesz regisztrálniuk közben, de hangsúlyozandó még egyszer, hogy ezek a kisebb kategóriába sorolt termékeket nem érinti majd, tehát a kertben továbbra is nyugodtan repkedhetünk majd.

Hogy a szabályzat mikor lép életbe, azt egyelőre nem tudni, de mivel több részlet is pontosításra vár, ezért egyhamar biztosan nem.
2 hozzászólás

Porthos

1 éve, 3 napja

Nagyon helyes, sok problémát okoznak.

válasz erre

Levi87

1 éve, 3 napja

Igazán ideje volt.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink