Gond van odafent: biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrtávcső

2018. október 09.
3.2781
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Nem kizárt, hogy komoly beavatkozás szükséges a Hubble űrtávcsőnél, mely évek óta az egyik legfontosabb észlelő eszközünk a világűr kapcsán, azonban a minap váratlan dolog történt, még vasárnap ugyanis biztonsági üzemmódba kapcsolt egy meghibásodott giroszkóp miatt.

Minderre azért volt szüksége, mert a kérdéses eszköz többek között a Hubble irányításáért felelt, Rachel Osten, a távcsőhöz felállított tudományos csapat egyik munkatársa szerint pedig egyelőre teljesen tanácstalanok a folytatást illetően, de minden erejükkel azon vannak, hogy újra működőképes legyen a szerkezet.

A távcső egyébiránt összesen hat giroszkóppal rendelkezik, melyeket 2009-ben szereltek be kiképzett asztronauták, és bár ezek folyamatosan hibásodtak meg az évek során, azonban miután a negyedik is felmondta a szolgálatot, a Hubble biztonsági rendszere jelezte, hogy két giroszkóppal már nem tudja biztonságosan ellátni a feladatát.

Érdekesség, hogy az űrtávcső még így, biztonsági üzemmódban is használható néhány mérésre, de korántsem olyan hatékonyan, mint legalább három működő giroszkóp mellett.
3 hozzászólás

CharlieFirpo

9 hónapja, 1 hete

Remélhetőleg komolyabb baja nem lesz. Egy giroszkóppal gondolom le is zuhanna.

válasz erre

Porthos

9 hónapja, 1 hete

Igen komoly hogy ennyi bedöglött belőle!

válasz erre

Kisfaludy82

9 hónapja, 1 hete

Miért nem küldenek fel valakit, hogy javítsa ki?

válasz erre