My Study Life - tökéletes alkalmazás iskolakezdésre?

2015. augusztus 29.
1.0041
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Sokan készülnek az iskolakezdésre és biztos van, aki esetleg leváltaná a papír alapú órarendjét.

Íme egy javaslat, ha valaki ezt tervezi.

Rég írtam már személyesebb cikket vagy beszámolót, de most, hogy itt van az iskolakezdés (és sokak számára ez az egyetemi tanulmányok kezdetét jelenti), valószínűleg többek fejében megfordult a dolog, hogy papír alapú órarend (és feladatoknak kijelölt jegyzetfüzet) helyett érdemesebb-e egy alkalmazást használni - ha már úgyis mindenki okostelefonnal, laptoppal és/vagy táblagéppel rohangál mindenhova. Én is ezen gondolkodtam és végül nekifogtam a keresgélésnek a Windows Áruházban, ugyanis először egy, már korábban használt órarend alkalmazást kerestem, ami a Good Plan névre hallgat. Végül nem ezt választottam két egyszerű oknál fogva. Az egyik az, hogy amikor elkezdtem használni a telefonomon, még teljesen ingyenes volt, majd egy frissítéssel megjelentek a reklámok, amelyek eltávolításáért természetesen fizetni kell. Ez nálam egy nagy feketepontot ért a fejlesztőknek, és hiába érhető el az alkalmazás PC-re és Windows Phone-ra is (OneDrive-on keresztüli szinkronizálással), én nem szeretném az órarendem szerkesztése vagy ellenőrzése közben a hirdetéseket bámulni (mint kiderült, a PC-s változat is kapott reklámokat). Ha valakit érdekel, akkor a másik ok a viszonylag kevés funkció és rugalmatlanság volt. Nincs az alkalmazással semmi gond, egy középiskolás számára teljesen megfelel, hiszen a felület szép és viszonylag egyszerű beírni az órákat - csak hát ott van a reklám, amit pénzért lehet eltávolítani és nem kínál annyi rugalmasságot. Szóval tovább kutattam és belebotlottam egy "My Study Life" nevezetű alkalmazásba. Miután végigolvastam a leírást, amelyben többek közt az is szerepelt, hogy több platformon is használható (arról, hogy hol, alább írok), úgy döntöttem, hogy adok neki egy esélyt.

A regisztrációs gomb az alkalmazásból (Windows 8.1-en) megnyitotta a böngészőt, ahol teljesen ugyanaz a felület fogadott, mint az alkalmazásban - ez egy nagyon jó dolog! A regisztráció egyszerű: kijelölöd, hogy diák vagy, megadsz egy nevet, e-mail címet és egy jelszót, majd az e-mailben kapott linken keresztüli aktiválás után már használható is a szolgáltatás. Innentől szolgáltatásnak fogom nevezni, hiszen nem csak az egyes operációs rendszerekre fejlesztett alkalmazásokból, hanem a böngészőből is elérjük a teljes funkciópalettát. A gyors bemutató után neki is álltam beírni az óráimat és ami különösen kellemes meglepetés volt, hogy nem csak a tanéveket, de a tanéven belüli részeket (ami itthon félév) is mi vehetjük fel. Azt is meg kell adni, hogy egy-egy félév meddig tart. Ezek után jönnek az órák: tantárgyakat kell készíteni, amiket korlátozhatunk tanévekre vagy részegységekre (félévekre) is. A tantárgyak "felvételével" önmagában nem adjuk meg, hogy mikor van óránk, ezt külön tehetjük meg. Ez azért nem rossz dolog, mert így több különálló órát is felvehetünk ugyanazon tantárgyhoz, és ez nem csak az ismétlődő órákra korlátozódik: megadhatunk egyszeri órákat is. Mikor az órákat felvesszük a szolgáltatásba, láthatjuk azokat a naptárunkban (vagy órarendünkben) szépen kiszínezve. A színeket tantárgyanként állíthatjuk be, így az azonos tantárgyhoz tartozó órák azonos színűek lesznek. Az én módszerem az volt, hogy az azonos szakterülethez tartozó tárgyakat azonos színnel jelöltem, így már a színekből meg tudom mondani, hogy mivel kell számolnom az adott napon.



A szolgáltatásban lehetőségünk van a vizsgák időpontját is beírnunk, valamint az egyes tantárgyakhoz feladatokat csatolhatunk és mindezekről emlékeztetőt is kaphatunk (még az órákról is!).



Ez egyelőre úgy hangzik, mint egy átlagos órarend-alkalmazás bemutatója, de van néhány dolog, ami különösen érdekessé teszi a szolgáltatást! Az egyik az, hogy ez a szolgáltatás mindenütt elérhető: a weben, Windows 8, Windows Phone, Android és iOS alkalmazásként egyszerre. A szinkronizálásra sem kell órákat várni, én a weben töltöttem ki az órarendemet és két másodperc alatt megtörtént a teljes szinkronizálás a telefonomon. Az alkalmazás rengeteg más testreszabási lehetőséget is nyújt, mint például a 12- vagy 24 órás beosztás használata, a hét első napjának kijelölése, tanítás kezdetének felvétele (hány órakor kezdődik), emlékeztetők beállítása. Külön pirospont jár a felület egységességéért és élvezhetőségért, valamint a teljes reklámmentességért. A fejlesztők egy UserVoice oldalt is felállítottak, így ha valakinek javaslata van a szolgáltatás továbbfejlesztésére, ott bátran megoszthatja ötleteit. Ha valaki jegyeket is szeretne bevinni a szolgáltatásba, akkor az sajnos nem fog szerencsével járni, ugyanis annak ellenére, hogy a funkció "tervben van" (már tavaly október óta), erre egyelőre még nincs lehetőség. A legutóbbi nagy frissítés óta a szolgáltatásba már ünnepeket is fel lehet venni, így az alkalmazás nem fog a (jól megérdemelt) őszi/téli/tavaszi/nyári szünetben is nyaggatni. A Windows 8 (illetve 10) és Windows Phone-felhasználók számára természetesen az alkalmazás egy élő csempét is elérhetővé tesz, így ők az alkalmazás megnyitása nélkül is láthatják, hogy hány óra, vizsga és feladat van másnapra.

Végezetül néhány képernyőkép (ezek mind a Windows 8-ra készült alkalmazásból vannak - a felület nagyon hasonlít a weben is, így nem nehéz tájékozódni):

[gallery link="file" ids="19179,19175,19176,19177,19178"]

Az alkalmazás honlapja: https://www.mystudylife.com
( Webes felület a böngészőből való kezeléshez: https://app.mystudylife.com )
nincs még hozzászólás