Motorola 68000 támogatás érkezhet az LLVM fordítóba

2020. szeptember 29.
1.3541
darkomen profilja, adatai
darkomen
A Motorola 68000, vagy röviden m68k processzorcsalád még 1979-ben mutatkozott be és olyan legendás gépek alapjául szolgált, mint az Apple Lisa, az eredeti Macintosh, Commodore Amiga vagy az Atari ST.

Egy lelkes kis csapat úgy döntött, hogy nem hagyják veszni eme informatika-történelmi darabot és az LLVM fordítóval új életet akarnak lehelni bele. A GCC (GNU C Compiler) csapata már dobni akarta az m68k támogatást, de a processzorok szerelmesei közbeléptek és felvállalták a támogatást és a kód karbantartását.

Most az LLVM (Low Level Virtual Machine) fordítóba szeretnék az m68k támogatást beilleszteni, hogy az LLVM képességeit (optimalizáció, hibák kivédése) kihasználhassák új programok fejlesztésénél eme platformokra. Már korábban is volt próbálkozás, hogy az LLVM támogassa az m68k-t, de mivel akkor a fejlesztők nem láttak reális esélyt arra, hogy aktívan fejlesztenék ezt a részt, így nem húzták be a kódot.

A mostani próbálkozásnál a hobbi fejlesztők alaposan kifejtették, hogy miért lenne jó a támogatás, ugyanis a régi gépek szerelmesei még manapság is rengeteg új programot fejlesztenek a processzorcsaládot használó gépekre és "szavukat adják", hogy aktívan fejleszteni fogják az m68k specifikus kódokat.
4 hozzászólás

techiii

3 hete és 4 napja

Ez nagyon menő.

válasz erre

TEchie

3 hete és 4 napja

Mekkora ez már!

válasz erre

inkognito

3 hete és 4 napja

Azta mindenit. Sok sikert nekik.

válasz erre

VDemon

3 hete és 4 napja

De durva, hogy ez a proci még él egyáltalán.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink