Most te is megtekintheted digitalizálva a leghíresebb 16. századi hajóroncsot

2016. szeptember 06.
1.6661
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Elképesztő dolgot hajtottak végre a tudomány és a kutatás fejlesztésének érdekében a walesi Swansea-i Egyetem kutatói, akik elhatározták, hogy bedigitalizálják, és mindenki számára elérhetővé teszik VIII.

Henrik legendás zászlóshajójának, a Mary Rose-nak a roncsait és az ott talált leleteket, illetve emberi maradványokat. A kutatók azért döntöttek az óriási munka mellett, hogy egyrészt a világon mindenkinek elérhetővé tegyék testközelből a víz alatt talált tárgyakat, másrészt pedig azért is, hogy fejlesszék a digitális régészetet, ezzel ugyanis a szakemberek páratlanul alapos felbontásban vehetik szemügyre az egyes roncsokat és a talált tárgyakat is, ami rengeteg olyan felfedezéshez és megfigyeléshez is vezethet, ami elkerülhette az eddigi régészek figyelmét.

Az egyetem munkatársai ezzel el is indítottak egy honlapot, amivel mindenkinek lehetősége nyílik megtekinteni az elsüllyedt roncson talált tárgyakat - a 3D Mary Rose menüpont alatt -, amitől az újdonság megálmodói azt várják, hogy drasztikus mértékben felgyorsul általa a tudományos munka, hiszen a honlapon keresztül a tudósok képesek elküldeni véleményüket és észrevételeiket az egyes leletek kapcsán.

A Mary Rose egyébiránt a dél-angliai Potsmouth partjainál süllyedt el 1545. július 19-én, egy a francia haderővel vívott tengeri ütközetben, több mint 500 fős legénységgel, amelyből alig 35-en élték túl a tragédiát.
2 hozzászólás

VDemon

8 éve, 2 hónapja és 16 napja

Ez a link sajnos halott. szomorú smiley Biztos rázúdult a tömeg.

válasz erre

Hentes

8 éve, 2 hónapja és 16 napja

Nagyon túlterhelt az oldal, be sem jön... szomorú smiley

válasz erre